sobota, 25 czerwca 2011

Tort "Barbie"

Składniki:
Biszkopt:
-5 jajek
-1 szklanka mąki
-3/4 szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
-1 l śmietany 30%
-2 łyżki żelatyny
-5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
-1 puszka brzoskwiń
-1/2 słoika dżemu śliwkowego
-barwniki spożywcze
Wykonanie:
Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz żółtka, chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy składniki łyżką. Tak przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy na pół.
W identyczny sposób pieczemy drugi biszkopt, tylko ciasto wlewamy do natłuszczonej formy na babkę. Po upieczeniu również przekrawamy na pół.
Masa: mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy wystudzoną żelatynę.
Brzoskwinie osączamy z zalewy, kroimy w cienkie plastry.
Następnie część biszkoptu z tortownicy smarujemy cienką warstwą dżemu, na to smarujemy cienką warstwą śmietany. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu z tortownicy, wykładamy plasterki brzoskwiń,smarujemy znowu masą śmietanową. Następnie kładziemy biszkopt z formy na babkę (dolną część), wykładamy brzoskwinie, smarujemy bitą śmietaną. Przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu (z dziurą po kominie od formy). Resztę bitej śmietany dzielimy na pół lub więcej częśći ( w zależności od sposobu dekoracji) i zabarwiamy barwnikami spożywczymi wg uznania.
Z lalki Barbie wyjmujemy nogi, tułów lalki owijamy folią spożywczą, lalkę wkładamy w biszkopt z dziurą po kominie od formy na babkę. Dekorujemy rękawem cukierniczym wg uznania i gustu.

Truskawkowiec z galaretką

Składniki:
-2 szklanki cukru
-5 jajek
-2,5 szklanki mąki
-30 dag masła ekstra
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao
-1 budyń śmietankowy
-1/2 l mleka
-1 kg truskawek
-2 galaretki pomarańczowe
Wykonanie: 
20 dag masła rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na spód blachy, następnie na ciasto jasne wykładamy ciasto ciemne. Pieczemy w temp. 180*C 30 minut. Po upieczeniu studzimy. Budyń gotujemy na mleku wg przepisu na opakowaniu. Pozostałe masło ucieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, dokładnie miksujemy. Na cieście układamy truskawki przekrojone na pół, następnie na truskawki wykładamy masę budyniową. Galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć wylewamy je na ciasto, wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby ciasto dobrze stężało.

Ciasto Bounty

Składniki
Biszkopt ciemny:
-5 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
-200 g wiórek kokosowych
-3 szklanki mleka
-2 opakowania budyniu śmietankowego
-1/2 szklanka cukru
-1 kostka masła ekstra
-2 łyżki kakao
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno razem z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle mieszając. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 30 minut w temp. 180*C.
Masa: 2,5 szklanki mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy paczkę wiórek kokosowych i gotujemy na małym ogniu 25 minut. Pod koniec gotowania dodajemy masło.
Następnie budynie rozpuszczamy w pół szklanki mleka i dodajemy do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Na upieczony i wystudzony biszkopt wykładamy równo przestudzoną masę kokosową. Polewamy polewą czekoladową przygotowaną wg sprawdzonego przepisu. Dekorujemy wg gustu.

Tort Hello Kitty

Składniki:
Biszkopt jasny:
-7 jajek
-1 szklanka mąki
-3/4 szklanki cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
-7 jajek
-1 szklanka mąki
-3/4 szklanki cukru
-2 łyżki kakao
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
-1 l śmietany 36%
-1 opakowanie masy śmietanowej o smaku malinowym (w proszku)
-3 łyżki żelatyny
-5 łyżek cukru pudru Dodatkowo:
-2 opakowania kremu śmietankowego w proszku
-2 puszki brzoskwiń w zalewie
-słoik dżemu jagodowego
-barwniki spożywcze
-1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
-wiórki kokosowe żółte
Poncz:
-1/2 szklanki soku z brzoskwiń
-1/2 szklanki wody
-3 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Biszkopt jasny: żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz żółtka, chwilę miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, delikatnie łączymy składniki łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blachę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 30 minut.
Biszkopt ciemny: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka oraz cukier, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, delikatnie, lecz dokładnie mieszamy składniki łyżką. Ciasto wylewamy na blachę. Pieczemy w temperaturze 180*C około 30 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopty przekrawamy wzdłuż na pół.
Składniki ponczu łączymy ze sobą i nasączamy biszkopty.
Masa śmietanowa: schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec dodajemy masę śmietanową o smaku malinowym w proszku oraz rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
Ułożenie tortu: część biszkoptu ciemnego układamy na podkładce lub tacce. Na biszkopt wykładamy część masy śmietanowej, na masie układamy osączone z zalewy i pokrojone w cienkie plasterki brzoskwinie. Przykrywamy biszkoptem jasnym. Na biszkopt jasny wykładamy cienką warstwę dżemu jagodowego, następnie część masy śmietanowej, przykrywamy biszkoptem ciemnym. Następnie wykładamy pozostałą część masy, na masie układamy brzoskwinie, przykrywamy pozostałym biszkoptem jasnym.
Przygotowujemy krem o smaku śmietankowym wg przepisu na opakowaniu. wierzch i boki tortu smarujemy warstwą kremu. Następnie na wierzchu wykałaczką rysujemy kontury Hello Kitty. Krem dzielimy na porcje, zabarwiamy odpowiednimi barwnikami, dekorujemy tort, tworząc Hello Kitty. Boki tortu dekorujemy wg gustu. Ja użyłam wiórek kokosowych żółtych i kremu zabarwionego na zielono i różowo.

niedziela, 19 czerwca 2011

Pulpety w sosie śmietanowym

  •  mięso mielone wieprzowo-wołowe 1 kg
  • cebula 1 szt
  • jajka 2 szt
  • bułka tarta
  • wywar jarzynowy 3-4 łyżki
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • pęczek koperku
  • 2 szklanki śmietanki 18%
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto. Mięso mielone łączymy z cebulą. Jajka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy kilka łyżek wywaru jarzynowego, sól, pieprz, przyprawę do mięsa mielonego, wsypujemy garść bułki tartej, dokładnie całość wyrabiamy. Jeśli masa mięsna jest zbyt twarda i gęsta, trzeba dodać jeszcze trochę wywaru jarzynowego, a gdy za luźna-bułki tartej. Z masy mięsnej formujemy kulki, obtaczamy w bułce, układamy na talerzu. Do dużego garnka wlewamy wywar jarzynowy. Gdy się zagotuje, wrzucamy ostrożnie pulpety. Mieszamy delikatnie, aby nie przywarły do dna. Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Zalewamy śmietaną i gotujemy na małym ogniu kolejne 10 minut. Następnie wrzucamy posiekany koperek i podgrzewamy 5 minut, aby sos zgęstniał.

Ciasto śmietanowo-czekoladowe

Przepis na to pyszne ciasto pochodzi z miesięcznika "Babeczka" nr 04/224/2011. Ciasto nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki
Ciasto:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
  • 500ml śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru pudru 
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki żelatyny
Masa krówkowa:
  • 1 puszka masy krówkowej (kajmak)
  • 10 dag masła ekstra
Dodatkowo:
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
Wykonanie:
Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Nadal miksujemy na niższych obrotach, do momentu, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, delikatnie mieszamy łyżką, tak, aby składniki się ładnie połączyły. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180*C około 40 minut.  Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekrawamy wzdłuż na pół.
Masa śmietanowa: czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy rozpuszczoną gorzką czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką, aby składniki się połączyły.
Masa krówkowa: masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy po łyżce masy krówkowej z puszki i miksujemy do momentu, aż powstanie gładki krem.
Przełożenie ciasta: spód ciasta smarujemy połową masy krówkowej, wykładamy połowę masy śmietanowej. Przykrywamy drugą częścią ciasta, smarujemy resztą masy krówkowej oraz śmietanowej. Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce białą czekoladą. Schładzamy w lodówce.
Smacznego.

Faworki z piersi kurczaka

Składniki:
-2 sztuki piersi z kurczaka
-odrobina przyprawy do drobiu
-bułka tarta do panierowania
-jajko do panierowania
Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy na cienkie paski (takie jak na faworki), następnie przez środek paseczka robimy przecięcie i zawijamy mięso tak jak faworki. Następnie posypujemy przyprawą do drobiu i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie faworki mięsne obtaczamy w rozkłóconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż się ładnie zrumienią. Podajemy jako przystawkę.