czwartek, 28 lipca 2011

Ciasto Słonecznik

Biszkopt:
-5 jajek 
-3/4 szklanki mąki
-1/2 szklanki cukru 
-1 łyżeczka proszku do pieczenia 
-2 łyżki kakao 
Masa:
-30 dag słonecznika łuskanego
-1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 
-1,5 kostki margaryny
-1/4 szklanka cukru
-1/2 szklanki mleka
-1 paczka herbatników

-1 tabliczka czekolady gorzkiej 
-1/2 szklanki śmietany 30%
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy 30 minut w temp. 180°C.
Masa: mleko gotujemy w puszce przez 3 godziny, studzimy. Słonecznik wykładamy na patelnię, dodajemy mleko, cukier oraz pół kostki KASI i prażymy. Następnie, po uprażeniu masę wykładamy na blaszkę, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i trzymamy, aż się ładnie zarumieni. Po wystudzeniu masę kruszymy wałkiem do ciasta.
Wystudzone mleko skondensowane ucieramy z pozostałą kostką KASI. Do masy dodajemy 3/4 słonecznika i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na wystudzony biszkopt. Na masie układamy herbatniki. Czekoladę gorzką wraz ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy polewą herbatniki i posypujemy pozostałym słonecznikiem.

Tort owocowy

Składniki:
Ciasto:
-7 jajek
-1/2 szklanki cukru
-3/4 szklanki mąki
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
-1 l śmietany 36%
-4 łyżki cukru pudru
-2 łyżki żelatyny
-6 łyżek soku pomarańczowego
-1 mały słoiczek dżemu pomarańczowego
Dodatkowo:
-wiórki kokosowe
-owoce do dekoracji
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, nadal chwilę miksujemy. Następnie dodajemy oba rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia, całość dokładnie łączymy ze sobą. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy na 3 części.
Schłodzoną śmietanę z dodatkiem cukru pudru ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
Spodnią część biszkoptu skrapiamy sokiem pomarańczowym, smarujemy połową dżemu pomarańczowego oraz warstwą śmietany. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, smarujemy resztą dżemu i kolejną warstwą śmietany. Przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu. Wierzch i boki tortu smarujemy ubitą śmietaną. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi, natomiast wierzch dekorujemy rozetkami śmietany oraz ozdabiamy owocami.

środa, 27 lipca 2011

Deser z serków Danio

Składniki:
-1 galaretka wiśniowa
-1 galaretka szafirowa
-1 galaretka truskawkowa
-1 galaretka cytrynowa
-4 serki Danio
-4 łyżki cukru pudru
-2 łyżki żelatyny
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić każdą z osobna w 400 ml wody, odstawić do lekkiego stężenia.
2 serki Danio wymieszać z połową cukru pudru, dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie łyżkę żelatyny ( musi być przestudzona), dokładnie wymieszać.
Do tortownicy wyłożonej folią spożywczą wlewamy tężejącą galaretkę szafirową, wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Następnie wylewamy masę z Danio, odstawiamy do zastygnięcia. Następnie wylewamy galaretkę wiśniową, schładzamy. Kolejną warstwę robimy łącząc masę z pozostałych serków z galaretką cytrynową, wylewamy na galaretkę wiśniową, schładzamy w lodówce. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę truskawkową. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby deser ładnie zastygł.

Tort śmietanowo-jogurtowy

Tort ten upiekłam na urodziny Taty. Wszystkim bardzo smakował. Był lekki i smaczny.
Składniki:
Biszkopt:
-6 jajka
-3/4 szklanki cukru
-3/4 szklanki mąki
-1,5  łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
-1 l śmietany kremówki
-2 tabliczki białej czekolady
-1 puszka brzoskwiń
-2 opakowania śnieżki
-posypka czekoladowa do dekoracji
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy  cukier i dalej chwilę ubijamy. Następnie do piany z białek dodajemy po jednym żółtku (ciągle miksując), mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temp. 180*C.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części. Nasączamy sokiem z brzoskwiń wymieszanym z odrobiną wody.
Masa: śmietankę podgrzewamy z białą czekoladą do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie schładzamy w lodówce przez pół godziny, po czym miksujemy wraz ze śnieżką.
Następnie przekrojone placki biszkoptowe smarujemy kremem i układamy pokrojone w plastry brzoskwinie. Wierzch i boki tortu również smarujemy kremem, boki tortu posypujemy posypką czekoladową. Wierzch i boki dodatkowo ozdabiamy rozetkami z kremu.

Ciasto z masą budyniową

Składniki:
Ciasto:
-4 szklanki mąki
-2 żółtka
-1 kostka margaryny
-3 łyżki śmietany
-5 łyżek cukru pudru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
-1 kg jabłek
-2 op budyniu śmietankowego
-750 ml mleka
Wykonanie:
Ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Następnie jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę.
W międzyczasie gotujemy budynie na mleku, słodzimy odrobinę do smaku.
Jabłka obieramy, kroimy w cząstki.
Na ciasto w blaszce wylewamy połowę masy budyniowej, wykładamy pokrojone jabłka, wylewamy resztę masy.
Wierzch wylepiamy pozostałym ciastem.
Pieczemy w temp. 170*C 40-45 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Karpatka

Składniki:
-1,5 szklanki mąki
-1 szklanka wody
-200 g margaryny
-7 jajek
-1 kostka masła ekstra
-1 szklanka cukru pudru
-1 szklanka mleka
-1 budyń waniliowy
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto: wodę z margaryną zagotowujemy. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką. gdy ciasto przestygnie, dodajemy jajka i ubijamy mikserem. Następnie ciasto rozkładamy na dwie blaszki i pieczemy na złoty kolor.
Gdy ciasto się piecze, przyrządzamy krem do karpatki.
Z mleka oraz budyniu gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu. Następnie masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy przestudzony budyń, nadal mieszamy na gładki krem.
Następnie ciasto przekładamy kremem.
Wierzch obficie posypujemy cukrem pudrem.

Pierogi ruskie

Składniki:
-1 kg mąki
-2 jajka
-1,5 szklanki wody
-1 płaska łyżeczka soli
-80 dag ziemniaków
-40 dag sera białego
-2 szt cebuli
-pieprz do smaku
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę pszenną dokładnie przesiewamy najlepiej na stolnicę, dodajemy jajka, sól oraz wodę. Następnie zagniatamy ciasto, bardzo dobrze wyrabiamy, ciasto ma być wolne.
Nadzienie: ziemniaki gotujemy, ugniatamy i dodajemy do nich ser, ale nie mielony, najlepiej pokruszony ręcznie. Cebulę smażymy na złoty kolor, dodajemy do masy ziemniaczano-serowej. Doprawiamy całość pieprzem oraz solą, dokładnie mieszamy.
Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką krążki, nakładamy nadzienie, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi pierogów. Pierogi wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch, odkrywamy je i gotujemy 3-4 minuty na wolnym ogniu.

Tort Boisko

Składniki:
Biszkopt jasny:
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao
Masa:
-30 dag nutelli
-5 dag gorzkiej czekolady
-30 dag śmietany 36%
Dodatkowo:
-200 g dżemu porzeczkowego
-200 g wiórek kokosowych zielonych
-pisaki cukrowe
Wykonanie:
Biszkopt jasny: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy. Ciasto wylewamy do prostokątnej blaszki, pieczemy 30 minut w temp. 170-180*C. Po upieczeniu przekrawamy na pół.
Biszkopt ciemny: ciasto przyrządzamy taj, jak na biszkopt jasny, na końcu dodajemy kakao. Pieczemy również 30 minut w temp. 170-180*C. Po upieczeniu także biszkopt kroimy na pół.
Śmietankę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej gorzką czekoladę oraz nutellę. Następnie odstawiamy masę czekoladową do lodówki na godzinę lub dwie.
Przełożenie tortu: biszkopt ciemny smarujemy masą czekoladową, przykrywamy biszkoptem jasnym. Na biszkopt jasny kładziemy cienką warstwę dżemu, przykrywamy biszkoptem ciemnym. Na biszkopt ciemny wykładamy resztę masy czekoladowej, przykrywamy ostatnim, jasnym biszkoptem.
Wierzch tortu posypujemy wiórkami kokosowymi zielonymi i dekorujemy, tworząc boisko.
Ja kupiłam jeszcze figurki w kształcie piłkarzyków i nimi udekorowałam tort.

Ciasteczka cynamonowe

Składniki:
-25 dag mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka cynamonu
-10 dag cukru
-10 dag masła
-1 jajko
Wykonanie:
Mąkę łączymy z cynamonem, cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło oraz jajko, zagniatamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy do lodówki i schładzamy. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremkami ciasteczka o różnych kształtach.
Ciasteczka układamy na blasze i pieczemy 10-15 minut w temp. 180*C.

Koktajl brzoskwiniowy

Składniki:
-1/2 puszki brzoskwiń
-1/2 szkl soku pozostałego z brzoskwiń
-1/2 szkl jogurtu naturalnego
-cukier
-cukier waniliowy
Wykonanie:
Brzoskwinie osączamy z zalewy. Następnie wszystkie składniki miksujemy blenderem na jednolity mus, przelewamy do wysokich szklaneczek, schładzamy w lodówce.

niedziela, 24 lipca 2011

Skrzydełka a'la KFC

Składniki:
-2 kg skrzydełek z kurczaka
-1 kostka rosołowa
-1 łyżeczka papryczki chili
-2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
-2 jajka
-bułka tarta do panierowania
Wykonanie:
Skrzydełka dokładnie myjemy. Następnie przekładamy je do garnka, wlewamy wodę, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy 30-40 minut. Po ugotowaniu skrzydełka przyprawiamy papryczką chili oraz przyprawą do kurczaka, odstawiamy na kilkanaście minut.
Po tym czasie skrzydełka zanurzamy w roztrzepanym jajku, panierujemy w
bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu, aż się zarumienią.
Podajemy jako przekąskę.

piątek, 22 lipca 2011

Kruche ciasteczka

Składniki:
-1 kg mąki pszennej
-2 kostki margaryny
-1 opakowanie proszku do pieczenia
-40 dag cukru
-6 żółtek
-7 łyżek śmietany
Wykonanie:
Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Schładzamy. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy i foremkami o różnych kształtach wykrawamy ciasteczka. Układamy na blasze, smarujemy jajkiem i pieczemy na złoty kolor. Następnie dekorujemy polewą czekoladową.

Sernik dwukolorowy

Składniki:
-1 szklanka mąki
-10 dag masła
-3/4 szklanki cukru
-4 jajka
-1 kg mielonego twarogu
-1 szklanka śmietany
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-1 opakowanie budyniu śmietankowego
-1 opakowanie budyniu czekoladowego
Wykonanie:
Z mąki, masła, jednego jajka oraz połowy cukru zagniatamy ciasto. Następnie ciastem wylepiamy dno blaszki. Podpiekamy 15 minut w temperaturze 180*C.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia.
Twaróg ucieramy z resztą cukru, 3-ma żółtkami, śmietaną oraz ubitą pianą z białek. Ser dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy budyń czekoladowy oraz rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy. Do drugiej części sera dodajemy budyń śmietankowy.
Obie masy wykładamy na przemian na podpieczonym spodzie. Można przemieszać widelcem. Całość pieczemy godzinę w 170*C.

czwartek, 21 lipca 2011

Ciasto serowe

Składniki:
Ciasto czekoladowe:
-5 jajek
-3/4 szklanki cukru
-3/4 mąki pszennej
-100 g gorzkiej czekolady
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-5 łyżek mleka
Masa serowa:
-1 kg twarogu
-5 jajek
-1 tabliczka białej czekolady
-3 łyżki żelatyny
-300 ml śmietany 36%
-3 łyżki cukru
Dodatkowo:
-2 puszki brzoskwiń
-2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
Wykonanie:
Ciasto czekoladowe: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mleka. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z przestudzoną czekoladą i łączymy ostrożnie z ubitymi białkami. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę i pieczemy 30 minut w temp. 180*C.
Ja użyłam blaszki o wymiarach 28x40 cm.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z blaszki i odstawiamy do wystudzenia.
Masa serowa: białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę również rozpuszczamy w 1/4 szkl wody, odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy wraz z cukrem na parze. Ciągle ubijając dodajemy porcjami rozpuszczoną czekoladę oraz żelatynę.
Ser miksujemy. Podczas miksowania sera, porcjami dodajemy masę czekoladową.
Następnie schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z masą serowo-czekoladową.
Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto czekoladowe i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.

Galaretki brzoskwiniowe przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy na półplasterki i układamy na masie serowej. Całość zalewamy tężejącymi galaretkami i ponownie schładzamy w lodówce.

środa, 20 lipca 2011

Brukselka w sosie serowym

Składniki:
-400 g brukselki
-100 serka śmietankowego topionego
-1/2 szklanki śmietanki 30%
-3/4 szklanki wody
-2 łyżki mąki
-sól
-pieprz
Wykonanie:
Brukselkę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Następnie w garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, wlewamy śmietankę kremówkę, mieszamy. Następnie wkładamy serek topiony śmietankowy, mąkę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Następnie brukselkę układamy w salaterce, polewamy sosem serowym, mieszamy. Podajemy do dań mięsnych.

Domowe bułeczki

Składniki:
-1 kg mąki
-8 dag drożdży
-1 łyżka cukru
-szczypta soli
-2 szklanki wody letniej
-7 łyżek oliwy
Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy do ciepłej wody, dodajemy cukier. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby powstał rozczyn. Następnie mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozczyn, sól oraz olej, wyrabiamy na gładkie ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, formujemy z ciasta niewielkie kulki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy na kilkanaście minut, aby bułeczki wyrosły. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C około 30 minut.

Koperty z czekoladą

Składniki:
-1 opakowanie ciasta francuskiego
-1 tabliczka białej czekolady
-2 żółtka
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy i kroimy na kwadraty. Na każdym kwadracie układamy po kostce białej czekolady, a następnie zlepiamy rogi po przekątnej. Tak przygotowane koperty układamy na blasze, smarujemy rozkłóconym żółtkiem i pieczemy w temp. 180*C około 15 minut.

Drożdżowe ślimaczki z makiem.

Do zrobienia tych bułeczek przymierzałam się już od dłuższego czasu. Zawsze jednak znalazło się coś innego do zrobienia. Aż w końcu znalazłam czas i zrobiłam drożdżowe ślimaczki. Nie wyszły one tak pięknie, jak z cukierni, ale zapewniam, że były bardzo pyszne.
Składniki:
Ciasto:
-50 dag mąki
-4 dag drożdży
-1/2 szklanka ciepłego mleka
-2 jajka
-3 łyżki cukru
-15 dag miękkiej margaryny
-1 opakowanie cukru waniliowego
-białko do posmarowania bułeczek
Farsz:
-1 puszka masy makowej
Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy połowę cukru, odstawiamy na 15-20 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie do miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn. Dodajemy jajka, margarynę, resztę cukru oraz cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić się do rąk. Następnie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą część rozwałkowujemy, smarujemy połową masy makowej, zwijamy w rulon. Kroimy w plastry, smarujemy białkiem. Układamy na blasze i odstawiamy na kolejne pół godziny, aby bułeczki wyrosły. Gdy już ładnie wyrosną wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 30 minut.

Karpatka z galaretką

Składniki:
Ciasto:
-1/2 szklanki wody
-3/4 szklanki mąki
-4 jajka
-60 g margaryny
-szczypta soli
Krem:
-25 dag margaryny
-25 dag cukru pudru
-1 szklanka mleka
-1 budyń waniliowy
-2 opakowania galaretki truskawkowej
 Wykonanie:
Ciasto: wodę z margaryną doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy mąkę oraz szczyptę soli, roztrzepujemy trzepaczką. Kolejno wbijamy jajka i dalej ubijamy mikserem. Ciasto rozkładamy na dwie blaszki i pieczemy 20-30 minut ( w zależności od piekarnika).
Krem: Z mleka i budyniu gotujemy budyń. Następnie margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy porcjami przestudzony budyń. Miksujemy do momentu, aż masa będzie gładka.
Galaretki rozpuszczamy w pół litra wody, odstawiamy w chłodne miejsce, aby zaczęły tężeć.
Następnie na spodni placek wykładamy tężejące galaretki, odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie na galaretki wykładamy krem budyniowy, przykrywamy pozostałym plackiem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto Katarzynka

Składniki:
-8 jajek
-2 szklanki cukru
--3 szklanki mąki
-1/2 szklanki maku
-2 łyżki kakao
-2 kostki margaryny
-4 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 słoiczki powideł śliwkowych
-2 paczki biszkoptów okrągłych
Wykonanie:
Miękką margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku. Z białek ubijamy pianę, następnie łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia i razem dodajemy do utartej margaryny. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej dodajemy suchy mak, a trzecią pozostawiamy białą. Następnie na blachę wykładamy ciasto białe - powidło - biszkopty - ciasto z makiem - powidło - biszkopty - ciasto kakaowe. Pieczemy w temp. 160*C godzinę.

wtorek, 19 lipca 2011

Sałatka z koperkiem

 Przyrządzam sałatkę z koperkiem bardzo często, ponieważ mój mąż ją uwielbia, pozostała część rodziny również. Koperek nadaje sałatce super smak oraz aromat. Mięsko z indyka sprawia, że sałatka jest sycąca.
 Składniki:
-1 pierś z indyka
-1 puszka kukurydzy
-1 puszka groszku
-3 ogórki kiszone
-1/2 puszki ananasa
-1 pęczek koperku
-7 łyżek majonezu
-sól
-pieprz
Wykonanie:
Kukurydzę, ananasa oraz groszek osączamy z zalewy.
Następnie ananasa oraz ogórki kroimy w kostkę.
Koperek płuczemy pod bieżącą wodą, drobniutko siekamy.
Pierś z indyka smażymy na oleju, studzimy, kroimy w większą kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki, dodajemy majonez, sól oraz pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy.

piątek, 15 lipca 2011

Roladki schabowe

Składniki:
-4 plastry schabu
-50 dag pieczarek
-1 cebula
-1 jajko
-bułka tarta do panierowania
-sól
-pieprz
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki oraz cebulę i smażymy około 15-20 minut. Następnie plastry schabu rozbijamy dosyć cienko. Na każdym kotlecie układamy porcję farszu pieczarkowego. Całość zwijamy w roladki, spinamy wykałaczkami. Tak przygotowane roladki panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

wtorek, 12 lipca 2011

Dżem wiśniowy

Składniki:
-2 kg wiśni
-2 opakowania Żelfix Dr Oetkera 2:1
-1 kg cukru
Wykonanie:
Wiśnie dokładnie myjemy, drylujemy, przekładamy do garnka. Dodajemy cukier oraz żelfix, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu 3 minuty. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, słoiki dokładnie zakręcamy i ustawiamy odwrócone do góry dnem.

Dżem truskawkowy z kiwi

Składniki:
-90 dag truskawek
-10 dag kiwi
-1 żelfix Dr Oetkera 2:1
-1/2 kg cukru
Wykonanie:
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka. Kiwi obieramy, również kroimy na kawałki i wkładamy do garnka z truskawkami. Dodajemy cukier oraz żelfix, zagotowujemy. Całość gotujemy 3 minuty, zbieramy powstałą pianę i napełniamy dżemem słoiki. Napełnione słoiki odwracamy do góry dnem.

poniedziałek, 11 lipca 2011

Ciasto SHREK

Składniki
Biszkopt:
-5 jajek
-1 szklanka mąki
-1 szklanka cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
-1 litr soku zielonego Pysio
-3 budynie śmietankowe
-500 ml śmietany 30%
-4 galaretki agrestowe
-2 małe opakowania delicji
Wykonanie:
Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywno. Następnie dodajemy żółtka, dalej ubijamy. Na samym końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie, lecz dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 30 minut w temp. 180*C.
Przygotowujemy masę: w szklance soku Pysio rozpuszczamy budynie, resztę soku zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem będzie gęsty. Gorący krem wylewamy na upieczony i wystudzony biszkopt. Następnie na przestudzony krem wykładamy delicje.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Na samym końcu dodajemy rozpuszczone wcześniej dwie galaretki w jednej szklance wody. Śmietanę wykładamy na delicje, odstawiamy do stężenia. Następnie dwie galaretki pozostałe rozpuszczamy w 3 szklankach wody, tężejące wylewamy na zastygniętą masę śmietanową.

Naleśniki z serem i brzoskwiniami

Składniki:
-10 usmażonych naleśników
-40 dag sera białego
-1 puszka brzoskwiń
Wykonanie:
Przyrządzamy naleśniki wg sprawdzonego przepisu. Brzoskwinie osączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Ser przekładamy do miseczki, delikatnie rozgniatamy widelcem, dodajemy pokrojone brzoskwinie, ostrożnie mieszamy. Następnie porcję farszu nakładamy na naleśniki, zwijamy, układamy na półmisku. Dekorujemy brzoskwiniami.

Nugetsy

Składniki:
-2 piersi z kurczaka
-200 g płatków kukurydzianych
-1/2 szklanki mleka
-2 jajka
-1/2 szklanki bułki tartej
-sól
-pieprz
-olej do smażenia
Wykonanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na niewielkie kawałki. Jajka wraz z mlekiem, solą i pieprzem mieszamy w miseczce. Płatki kukurydziane rozgniatamy w woreczku za pomocą wałka i mieszamy z bułką tartą. Kawałki kurczaka maczamy w mleku, a następnie panierujemy w płatkach kukurydzianych i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podajemy z dowolną sałatką oraz z sosem.

Pizza z pieczarkami

Składniki:
Ciasto:
-600 g mąki
-4 dag drożdży
-1 szklanka mleka
-szczypta soli
-odrobina cukru
-odrobina ziół prowansalskich
Farsz:
-600 g pieczarek
-1 puszka kukurydzy
-1 cebula
-30 dag sera żółtego
-20 dag szynki
-sól
-pieprz
Dodatkowo:
-koncentrat pomidorowy
-olej
-keczup
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy rozkruszone drożdże i cukier, odstawiamy na kilkanaście minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, szczyptę soli oraz zioła prowansalskie. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od rąk. Następnie ciasto wykładamy na blachę, smarujemy olejem i odstawiamy na pół godziny, aby podrosło.
Farsz: pieczarki oczyszczamy, kroimy w cienkie talarki. Podsmażamy wraz z cebulą, przyprawiamy do smaku solą oraz odrobiną pieprzu. Kukurydzę osączamy z zalewy. Żółty ser ścieramy na tarce. Szynkę kroimy w paseczki.
Następnie wyrośnięte ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym. Wykładamy pieczarki, szynkę, kukurydzę. Wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190°C i pieczemy około 30 minut.
Po upieczeniu wierzch polewamy keczupem.

niedziela, 10 lipca 2011

Rosół domowy

Składniki:
-1/2 kg porcji rosołowej z kury
-2 udka kurze
-2 marchewki
-1 pietruszka
-2 liście laurowe
-ziele angielskie
-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
-1 kostka drobiowa
-sól
-pieprz
-250 g makaronu nitki
-1 łyżka przyprawy np. Kucharek
Wykonanie:
 Mięso zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, usuwamy szumowiny. Następnie dodajemy przyprawy, kostkę drobiową, pietruszkę, startą marchewkę, solimy oraz pieprzymy do smaku. Zagotowujemy. Następnie zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. Na koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Rosół podajemy z makaronem.

Dżem z jagód

Składniki:
-2 kg jagód
-2 dżemiksy
-ok. 1 kg cukru (ja daje mniej, to zależy, jak, kto lubi słodkie)
Wykonanie:
Jagody przebieramy, myjemy, osuszamy na sicie. Następnie przesypujemy je do garnka, dodajemy dżemiksy oraz cukier, zagotowujemy. Całość gotujemy 3 minuty. Następnie dżem przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Słoiki stawiamy do góry dnem, aby się zawekowały.

Placek z jagodami

Składniki:
-2 szklanki mąki pszennej
-4 jajka
-1 kostka margaryny
-3/4 szklanki cukru
-olejek rumowy
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-odrobina cukru pudru do posypania ciasta
-60 dag jagód
Wykonanie:
Miękką margarynę ucieramy z cukrem oraz jajkami . Następnie dodajemy porcjami mąkę oraz łyżkę mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia, olejek rumowy. Całość dokładnie mieszamy.
Jagody przebieramy, myjemy, osuszamy na sicie. Następnie przekładamy je do miski, oprószamy pozostałą mąką ziemniaczaną. Połowę jagód dodajemy do ciasta i ostrożnie, lecz dokładnie łączymy z przygotowanym wcześniej ciastem. Ciasto wykładamy i rozsmarowujemy na wyłożonej pergaminem blasze. Wierzch ciasta posypujemy resztą jagód.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200° C i pieczemy około 45 minut. Aby jagody na wierzchu za bardzo się nie przypiekły, 15 minut przed końcem pieczenia przykrywamy je folią aluminiową.
Placek po upieczeniu studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Domowe jagodzianki

Sezon na jagody w pełni, więc wybrałam się do lasu, nazbierałam jagód i zrobiłam pyszne, domowe jagodzianki.
Składniki:
-1 kg mąki
-1/2 l mleka
-10 dag drożdży
-1/2 szklanki cukru
-4 jajka
-4 łyżki rozpuszczonej margaryny KASIA
-szczypta soli
-60 dag jagód
Wykonanie:
Z drożdży, odrobiny mleka i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie jajka ucieramy z resztą cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, resztę ciepłego (nie gorącego!) mleka, szczyptę soli oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę Kasię.
Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jagody przebieramy, płuczemy pod bieżącą wodą, dokładnie osączamy na sicie. Do jagód dodajemy odrobinę cukru (w zależności, kto jak lubi), mieszamy. Następnie, gdy ciasto wyrośnie, formujemy małe bułeczki, spłaszczamy. Na środek każdej z nich nakładamy porcję jagód wymieszanych z cukrem, dokładnie zlepiamy. Bułeczki odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Następnie bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 190*C na złoty kolor.

środa, 6 lipca 2011

Tort "Zamek Księżniczki"

Składniki
Biszkopt jasny (2 szt):
-7 jajek
-1 szklanka mąki
-3/4 szklanki cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
-7 jajek
-1 szklanka mąki
-3/4 szklanki cukru
-3 łyżki kakao
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
-1 litr śmietanki 36%
-3 łyżki żelatyny
-5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
-słoik dżemu jagodowego
-3 puszki brzoskwiń
-rurki waflowe do lodów
-2 opakowania kremu do tortów o smaku śmietankowych
-literki czekoladowe
-różowy i żółty barwnik spożywczy
-różowe wiórka kokosowe
-herbatniki
Wykonanie:
Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Miksujemy do momentu, aż cukier się rozpuści, a ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na prostokątną blachę i pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Drugi biszkopt jasny pieczemy w ten sam sposób.
Biszkopt ciemny: pieczemy w ten sam sposób, co biszkopt jasny, tylko na końcu dodatkowo dodajemy kakao.
Po upieczeniu i wystudzeniu jeden biszkopt jasny i biszkopt ciemny przekrawamy wzdłuż na pół. pozostały biszkopt jasny przekrawamy w poprzek na pół. Jedną część przekrawamy wzdłuż na pół, a drugą jeszcze raz w poprzek.
Masa śmietanowa: mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy cukier, a na samym końcu rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i przestudzoną żelatynę.
Brzoskwinie osączamy z zalewy, kroimy w cienkie półplasterki. Składniki ponczu łączymy ze sobą. Biszkopty nasączamy ponczem.
Przekładanie tortu:
część biszkoptu ciemnego-warstwa śmietany-pokrojone brzoskwinie-biszkopt jasny-dżem z jagód-warstwa ubitej śmietany-biszkopt ciemny-warstwa śmietany-pokrojone brzoskwinie-biszkopt jasny.
Następnie na środek przełożonych biszkoptów układamy biszkopt jasny przecięty w poprzek na pół. Przekładamy go bitą śmietaną, dżemem z jagód oraz brzoskwiniami. Następnie na wierzch układamy pozostałą, najmniejszą część biszkoptu. Przekładamy tak, jak pozostałe.
Krem do tortu przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Część zabarwiamy barwnikiem żółtym, a pozostały krem na różowo. Tort dekorujemy wg gustu. Na sam koniec rurki waflowe smarujemy masą i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Ustawiamy na torcie tworząc zamek. Z herbatników robimy okna i drzwi.
Każdy może oczywiście udekorować wg swego gustu i pomysłu.

wtorek, 5 lipca 2011

Zapiekanka z ziemniakami i serem

Składniki:
-1 kg ziemniaków
-1/2 kg kiełbasy
-30 dag sera żółtego
-250 ml śmietany 18%
-1 cebula
-1 łyżeczka kopru suszonego
-oregano
-sól
-pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki kroimy w plastry. Następnie kiełbasę cienką również kroimy w plastry. cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kostkę. Kiełbasę wraz z cebulą podsmażamy. Następnie naczynie żaroodporne natłuszczamy, układamy plasterki ziemniaków. Śmietanę łączymy z koperkiem, dodajemy oregano, sól oraz pieprz, mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy ziemniaki. Na wierzch wykładamy przesmażoną kiełbasę z cebulą. Następnie żółty ser ścieramy na tarce, posypujemy nim wierzch zapiekanki.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekamy 15-20 minut. Podajemy na gorąco.

Faworki

Składniki:
-4 szklanki mąki pszennej
-4 żółtka
-1 jajko
-200 ml śmietany kwaśnej
-2 kostki smalcu do smażenia
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Schładzamy chwilę w lodówce. Następnie cienko rozwałkowujemy, ciasto kroimy nożem na długie paski. Następnie w każdym pasku robimy w środku nacięcie i przekładamy jeden koniec przez dziurkę. W garnku rozgrzewamy smalec, wkładamy po kilka faworków i smażymy na rumiano. Faworki powinny mieć kolor słomkowy, nie mogą być zbyt mocno przysmażone. Po usmażeniu osączamy je na papierowym ręczniku, następnie obficie posypujemy cukrem pudrem.

Likier z mleczkiem kokosowym

Składniki:
-1/2 l wódki
-250 g wiórek kokosowych
-1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
-1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
-1 mała puszka mleka kokosowego
Wykonanie:
Wiórki wsypujemy do większego słoja, zalewamy wódką. Wiórka zalane wódką odstawiamy na 5 dni, słój musi być dobrze zakręcony. Po tym czasie wódkę przelewamy przez sitko do miseczki. Dodajemy wszystkie rodzaje mleka i całość chwilę miksujemy. Następnie tak przygotowany likier przelewamy do ozdobnej butelki i odstawiamy na tydzień w chłodne miejsce. Przed samym podaniem dobrze schładzamy w lodówce.

poniedziałek, 4 lipca 2011

Sernik na zimno z truskawkami

Składniki:
-4 sztuki serka homogenizowanego waniliowego
-2 łyżki żelatyny
-1 duża paczka okrągłych biszkoptów
-2 galaretki truskawkowe
-40dag truskawek
Wykonanie:
Tortownicę wykładamy biszkoptami. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Serki homogenizowane chwilę miksujemy, wlewamy przestudzoną żelatynę, ponownie chwilę miksujemy, aby serki połączyły się z żelatyną.Gotową masę wylewamy na biszkopty. Na masie układamy umyte i przekrojone na pół truskawki, całość wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby masa z serków dobrze stężała. W tym czasie rozpuszczamy galaretki w 3 szklankach gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Gdy galaretki będą już powoli tężeć, wylewamy je na masę z serków. Ponownie wstawiamy całość do lodówki, aby wszystko dobrze stężało. Smacznego :)