wtorek, 23 sierpnia 2011

Sos słodko-kwaśny z cukinii

Idealny sos do spaghetii oraz dań z makaronem i ryżem.
Składniki:
-3 kg cukinii
-1 kg czerwonej papryki
-1 kg cebuli
-1,5 szklanki octu
-1 kg cukru
-4 małe (80 g) słoiczki koncentratu
-1 łyżka słodkiej papryki
-1 łyżka ostrej papryki
-1 łyżka curry
-2 łyżki przyprawy do spaghetti
-1 łyżka bazylii
-sól
-pieprz
Wykonanie: 
Paprykę i cukinię myjemy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Następnie cukinię (nie obieramy) oraz paprykę kroimy w dużą kostkę. Całość przekładamy do dużej miski, posypujemy 1,5 łyżki soli i odstawiamy na noc. Następnego dnia odcedzamy z warzyw powstały sok. Warzywa przekładamy do dużego garnka. W osobnym garnku gotujemy zalewę z octu i cukru, wlewamy do warzyw i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat oraz pozostałe przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 15 minut na małym ogniu. Gorący sos nakładamy do słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy.

Fasolka szparagowa na zimę

Składniki:
-1 kg fasolki szparagowej żółtej
-2 kg dojrzałych pomidorów
-szczypta soli
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-1 łyżeczka ostrej papryki
-pieprz
Wykonanie:
Fasolkę szparagową dokładnie myjemy, usuwamy końce, jak jest długa, to kroimy na mniejsze kawałki. Następnie oczyszczoną fasolkę wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości. Pomidory myjemy, usuwamy skórkę, kroimy na mniejsze kawałki i rozgotowujemy w niewielkiej ilości wody. Następnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i po rozgotowaniu miksujemy blenderem. Odcedzoną fasolkę nakładamy do słoików, zalewamy gorącym sosem pomidorowy i pasteryzujemy 15 minut.

Sałatka kaszubska

Bardzo smaczna, a zarazem łatwa w przygotowaniu sałatka na zimę.
Składniki:
-3 kg ogórków
-1 kg cebuli
-3 łyżki soli
Zalewa:
-1 szklanka octu
-1 szklanka oleju
-2 szklanki cukru
-1 duży (200g) koncentrat pomidorowy
Wykonanie:
Ogórki obieramy i kroimy w plastry. Cebulę również obieramy i kroimy w plastry. Wszystko zasypujemy 3 łyżkami soli i odstawiamy na 3 godziny.
Następnie, po tym czasie wszystkie składniki zalewy zagotować. Ogórki oraz cebulę osączyć i wrzucić do gotującej się zalewy. Całość gotować 6 minut i gorące wkładać do słoików. Słoiki dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem.

Cukinia na słodko

Składniki:
-3 kg cukinii
-1 l wody
-2 łyżki kwasku cytrynowego
-1 kg cukru
1,5 łyżeczki olejku ananasowego
Wykonanie:
Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Następnie pokrojoną cukinię zalewamy wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego oraz cukru, odstawiamy na 24 h. Po tym czasie dodajemy 1,5 łyżeczki olejku ananasowego, całość zagotowujemy. Następnie cukinię nakładamy w słoiki, zalewamy gorącą zalewą, dobrze zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

sobota, 6 sierpnia 2011

Nalewka truskawkowa

Składniki:
-1 kg truskawek
-3/4 szklanki cukru
-700 ml wódki
-1 cytryna
Wykonanie:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Następnie wkładamy je do większego słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce (u mnie stały na nasłonecznionym parapecie). Po upływie tego czasu do truskawek dodajemy wódkę i szczelnie zakręcony słój odstawiamy do piwnicy na 5 tygodni.
Po upływie 5 tygodni nalewkę zlewamy, dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny. Nalewkę należy przefiltrować. Następnie rozlewamy ją do butelek. Tak rozlaną nalewkę odstawiamy do piwnicy na kolejne 6-7 tygodni.

Ciasto z białek

Składniki:
-6 białek
-200 g margaryny
-3/4 szklanki cukru
-1 szklanka mąki
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-1 szklanka suchego maku
-1 op cukru waniliowego
Wykonanie: 
Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas miksując dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Miksujemy do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Całość dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem na małych obrotach, aby składniki się ładnie połączyły. Ciasto wylewamy w jedną dłuższą lub w dwie małe keksówki. Pieczemy w temp. 180*C około 50 minut.

Koreczki z ogórków na zimę

Składniki:
-4 kg ogórków
-3 szt papryki czerwonej
-2 sztuki papryki żółtej
-1/2 kg cebuli
-3 szklanki octu
-4 szklanki cukru
-1 szklanka soli
-15 szklanek wody
-1 łyżka ziela angielskiego
-1 łyżka gorczycy
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy, nie obierając kroimy na grubsze plastry. Paprykę oraz cebulę kroimy w większe kawałki. Następnie pokrojone ogórki, papryki oraz cebulę przekładamy do dużej miski, zalewamy 9 szklankami wody oraz wsypujemy 1 szklankę soli. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3 godziny. Po tych 3 godzinach odcedzamy. Ogórki, paprykę oraz cebulę wkładamy do słoików. Przygotowujemy zalewę. Zalewa:
-6 szklanek wody
-3 szklanki octu
-4 szklanki cukru
oraz ziele angielskie i gorczycę zagotowujemy. Zalewę odstawiamy do przestygnięcia. Ogórki, paprykę oraz cebulę wkładamy do słoików. Zalewamy przestudzoną zalewą i pasteryzujemy 8 minut.

Pyszny jabłecznik

Piekąc ten pyszny jabłecznik wzorowałam się na przepisie pochodzącym z miesięcznika "Babeczka" nr 07/227/2011. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki:
Ciasto:
-7 jajek
-1 szklanka mąki pszennej
-1 szklanka cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
-2 kg jabłek
-2 łyżki masła
-4 łyżki cukru
-1 op cukru waniliowego
-2 op galaretki brzoskwiniowej
Masa śmietanowa:
-1 op Śnieżki
-1 op galaretki agrestowej
-200 ml mleka
Dodatkowo:
-100 g wiórek kokosowych
-100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Gdy powstanie gęsta masa, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekrawamy wzdłuż na pół.
Masa jabłkowa: z obranych jabłek wykrawamy gniazda nasienne, następnie jabłka kroimy w kostkę. Do dużego rondla wlewamy odrobinę wody, dodajemy jabłka i smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy jabłka zmiękną, dodajemy masło, cukier oraz cukier waniliowy. Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 1 szklance wody, wlewamy do jabłek i całość prażymy 10-15 minut. Uprażone jabłka odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć wykładamy ją na spód ciasta, równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy drugim ciastem.
Następnie galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę śnieżkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Nie przerywając ubijania wlewamy do niej cienkim strumieniem tężejącą galaretkę i jeszcze przez chwilę ubijamy. Następnie wykładamy na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi i startą gorzką czekoladą. Całość schładzamy w lodówce.

poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Ciasto Milki Way

Przepis pochodzi z gazetki "Babeczka" nr 07/227/2011. Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki:
Ciasto:
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki
-3 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
-1 kostka masła
-3/4 szklanki cukru
-2 opakowania cukru waniliowego
-2 szklanki mleka w proszku
-3/4 szklanki mleka
-6 batonów milki way
Polewa czekoladowa:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-4 łyżki mleka
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku, miksujemy. Gdy masa jajeczna będzie już puszysta dodajemy do niej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na dużą blachę, pieczemy 30 minut w temperaturze 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół.
Mleko gotujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do gorącego mleka powoli wsypujemy mleko w proszku i ucieramy mikserem tak, aby powstała gładka masa. Krem odstawiamy do przestudzenia. Następnie masło ucieramy mikserem, dodajemy porcjami mleczny krem. Batoniki milki way kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy łyżką. Jedną cześć biszkoptu umieszczamy ponownie w blaszce wyłożonej folią, wykładamy mleczny krem i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wierzch biszkoptu polewamy polewą i posypujemy kolorową posypką.
Wykonanie polewy: do małego garnka wlewamy mleko i dodajemy połamaną gorzką czekoladę. Całość podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż do momentu, gdy czekolada się całkowicie rozpuści.
Ciasto schładzamy w lodówce.