niedziela, 16 października 2011

Ciasto miodowe


Składniki:
2 szklanki mąki
1/5 kostka margaryny Kasia
1 szklanka cukru
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa: 
1 kostka margaryny Kasia
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
1 paczka biszkoptów okrągłych
1 tabliczka czekolady


Wykonanie:
Ciasto miodowe: wszystkie składniki ciasta miodowego łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia blaszek. Oba ciasta pieczemy 15 minut w temp. 180*C. Masa budyniowa: szklankę mleka łączymy z obydwoma rodzajami mąk, dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną zawiesinę z mleka i mąki, mieszamy, aż do momentu zagotowania. Chwilę gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie miękką margarynę ucieramy na puch, dodajemy po łyżce ostudzony budyń, miksujemy na gładki krem. Przełożenie ciasta: na jeden blat ciasta miodowego wykładamy część masy budyniowej, na masie układamy biszkopty, smarujemy znowu częścią masy. Na masę układamy drugi płat ciasta miodowego, delikatnie dociskamy. Ciasto miodowe smarujemy resztą masy budyniowej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy nią ciasto. Widelcem mieszamy delikatnie czekoladę oraz masę, aby powstała na cieście mozaika.

Babka migdałowa z rodzynkami

Składniki:
-2 szklanki mąki pszennej
-3/4 szklanki cukru
-5 jajek
-200 g margaryny
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-kilka kropel aromatu migdałowego
-150 g rodzynków
Wykonanie: 
Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie, ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku. Białka natomiast ubijamy na sztywną pianę. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, porcjami wsypujemy do utartej masy jajecznej. Następnie do utartego ciasta dodajemy pianę z białek, rodzynki oraz zapach migdałowy, dokładnie całość mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę i pieczemy około godziny w temp. 170*C.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

czwartek, 6 października 2011

Szarlotka na kruchym spodzie

Składniki:
Ciasto kruche:
-3 szklanki mąki
-3/4 szklanki cukru
-1 kostka margaryny
-3 żółtka
-1 jajko
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
-2 kg jabłek antonówek
-1 szklanka cukru
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatamy. Następnie 1/4 część ciasta odkładamy do zamrażalnika, a resztę ciasta wkładamy do chłodziarki. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok. Następnie dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Blachę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Na sam spód blaszki ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto wyjęte z chłodziarki. Na starte ciasto wykładamy masę jabłkową, na masę jabłkową ścieramy ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 60 minut.  Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

środa, 5 października 2011

Ciasto brzoskwiniowe z konfiturą

Składniki:
-1 margaryna
-2 szklanki mąki
-5 jajek
-1/4 szklanka cukru
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 puszki brzoskwiń
-konfitura wiśniowa do dekoracji
-cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy w małym garnku, odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie do piany dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, łączymy z mąką ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Ciągle miksując masę jajeczną dodajemy wymieszane wraz z proszkiem mąki oraz rozpuszczoną margaryną. Blachę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wykładamy do formy. Na ciasto układamy połówki osączonych brzoskwiń. Ciasto pieczemy około 40 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem i w środek każdej brzoskwini wkładamy porcję dżemu wiśniowego.
Użyłam formy o wymiarach 22x27 cm.