sobota, 10 grudnia 2011

Piernik cynamonowy

Bez tego piernika moja rodzina nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia.

Składniki:
-20 dag margaryny Kasia
-3 jajka
-1,5 szklanki cukru
-170 dag miodu płynnego
-2 łyżki zimnej wody
-1 szklanka kwaśnej śmietany
-1 łyżka kakao
-1 łyżka cynamonu
-2 łyżki przyprawy do piernika
-1 łyżeczka sody oczyszczonej


Wykonanie:
Miękką margarynę ucieramy wraz z cukrem na puch. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas miksując, a następnie miód, wodę, śmietanę, mąkę, sodę, cynamon, kakao oraz przyprawę do piernika. Całość miksujemy do momentu, aż powstanie gładka masa. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy z ciastem. Gotowe ciasto piernikowe wykładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki keksówki. Pieczemy 60-80 minut w temp. 170*C. Po upieczeniu i wystudzeniu piernik posypujemy cukrem pudrem.

Sałatka warstwowa ze śledziem

Ta pyszna sałatka często króluje na moim stole, zwłaszcza na Święta Bożego Narodzenia.

Składniki:
-3 małe buraki
-2 marchewki
-4 jajka
-5 płatów śledzi, najlepiej matjasów
-1 cebula
-2 ziemniaki
-1 słoik majonezu


Wykonanie:
Marchew, buraki oraz ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobniutko siekamy. Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, następnie kroimy w większą kostkę.
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. To samo czynimy z burakami i ziemniakami. Wszystko musimy ścierać osobno, aby warzywa nam się nie połączyły. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.
Następnie przygotowujemy szklaną, przezroczystą salaterkę. Warstwami wg podanej kolejności układamy składniki:
-śledzie
-cebula
-buraki
-majonez
-ziemniaki
-marchew
-majonez
-jajka.
Jajka powinny tworzyć ostatnią warstwę sałatki.

Śledzie w pomidorowej pierzynce

Moja rodzina uwielbia śledzie przygotowane w ten sposób.

Składniki:
-5 płatów śledzi, najlepiej matjasów
-1 słoik koncentratu (mały)
-5 łyżek pikantnego keczupu


-5 szt cebuli
-sól
-pieprz

Wykonanie:
Śledzie moczymy w wodzie, najlepiej przez całą noc. Następnie kroimy je większą kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Następnie cebulę podsmażamy chwilę na rozgrzanym oleju na patelni do momentu, aż się ładnie zrumieni. Następnie dodajemy koncentrat oraz keczup, dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły, chwilę smażymy całość na wolnym ogniu. Można doprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie na talerzu w kształcie ryby lub półmisku układamy warstwę śledzi, następnie warstwę sosu pomidorowego. Czynność powtarzamy, aż do skończenia się składników. Śledzie najlepiej jest robić dzień wcześniej, aby się dobrze schłodziły w lodówce.

czwartek, 8 grudnia 2011

Świąteczne kruche ciasteczka z cukrem

-3 szklanki mąki
-1 kostka margaryny
-1/4 szklanka cukru pudru
-3 łyżki śmietany 18%


-2 żółtka
-cukier kryształ do obsypania ciasteczek

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnice, dodajemy żółtka, margarynę, cukier oraz śmietanę i zagniatamy szybko gładkie, kruche ciasto. Z ciasta tworzymy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 0,5 cm i foremkami w kształcie choinek, gwiazdek itp wycinamy ciasteczka. Wierzch ciasteczek grubo posypujemy cukrem kryształem, dociskamy palcami, aby cukier nie opadł. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180*C około 15 minut.

niedziela, 4 grudnia 2011

Placki ziemniaczane z marchewką

Składniki:
-2 kg ziemniaków


-5 marchewek
-1 kg mąki
-2 jajka
-cebula
-sól
-pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Osączamy z nadmiaru wody, jeżeli jest taka konieczność. Cebulę obieramy i również ścieramy na tarce. Marchew obieramy, myjemy, a następnie ścieramy tak jak pozostałe składniki na tarce. Następnie utarte warzywa przekładamy do miski, dodajemy jajka oraz mąkę. Mąki ma być tyle, aby ciasto nie było gęste, ani zbyt rzadkie. Solimy oraz pieprzymy do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Następnie na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcję ciasta, formujemy placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Pyzy ziemniaczane

Składniki:
-2 kg ziemniaków


-1 cebula,
-5 łyżek mąki ziemniaczanej
-sól
-pieprz
Wykonanie:
Kilogram ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, a następnie po ugotowaniu przepuszczamy przez praskę. Ziemniaki surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a następnie dokładnie wyciskamy przez ścierkę. Oba rodzaje ziemniaków łączymy ze sobą, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól oraz pieprz, dokładnie wyrabiamy ciasto ziemniaczane. Następnie z ciasta formujemy kulki i gotujemy je w osolonym wrzątku. Podajemy polane skwarkami.

Naleśniki Shreka

Składniki:
Ciasto:
-2 szklanki mleka
-2 szklanki wody niegazowanej


-2 szklanki mąki
-1 jajko
-1 łyżka oleju
-cukier do smaku
-odrobina barwnika zielonego
Nadzienie:
1/2 słoika dżemu truskawkowego

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i miksujemy do momentu uzyskania ciasta o jednolitej, gładkiej konsystencji. Barwnik spożywczy dodajemy pod sam koniec miksowania, dokładnie mieszamy z resztą składników. Odrobinkę oleju rozgrzewamy na patelni, a następnie łyżką wazową nakładamy porcję ciasta i smażymy cienkie naleśniki. Po usmażeniu naleśniki smarujemy dżemem, zwijamy w rulon, podajemy.

Kurczak na ryżu

Ciekawa odmiana tradycyjnych skrzydełek.

Składniki:
-2 szklanki ryżu
-2 cebule
-10 skrzydełek


-przyprawa do kurczaka
-papryka ostra w proszku
-sól
-pieprz
Zalewa:
-6 szklanek wody
-1/2 kostki margaryny
-1 mały słoik przecieru pomidorowego
-1 łyżeczka wegety
-1 kostka rosołowa
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki pieprzu
-1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku

Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Suchy ryż wsypujemy na dużą blachę. Przyprawę do kurczaka, paprykę ostrą, sól oraz pieprz łączymy ze sobą. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy umyte i osuszone skrzydełka. Następnie skrzydełka układamy na ryżu wyłożonym na blachę. W międzyczasie przygotowujemy zalewę ze składników podanych w przepisie. Przygotowaną zalewą zalewamy skrzydełka oraz ryż. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy około 2 godzin. W tym czasie, kiedy skrzydełka się pieką przygotowujemy frytki. Po upieczeniu wykładamy porcję ryżu i skrzydełek na talerz, podajemy z frytkami.

Ciasto czekoladowe Brownie

Ciasto upiekłam podczas "Pieczenia na żywo z Kasia". Polecam na długie zimowe wieczory:)

Składniki:
Ciasto:
-1 kostka margaryny Kasia
-3 tabliczki czekolady
-3 łyżeczki kakao
-2 szklanki cukru
-5 jajek
-1 czubata szklanka mąki
Polewa:
-2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
-1/4 szklanki śmietanki 30%

Wykonanie:


Margarynę wkładamy do niedużego garnka, dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Całość rozpuszczamy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu odstawiamy do przestygnięcia. Następnie masę czekoladową przekładamy do wysokiej miski, dodajemy kakao oraz cukier puder. Całość miksujemy dokładnie mikserem do momentu, aż składniki się ładnie połączą. Następnie do masy dodajemy porcjami jajka oraz mąkę. Stale miksujemy. Gdy już powstanie nam ciasto o jednolitej konsystencji, przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Ja użyłam tortownicy o średnicy 22 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 35 minut. Ja swoje ciasto piekłam 40 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy polewę: śmietankę podgrzewamy na wolnym ogniu, a następnie wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Całość mieszamy na wolnym ogniu do momentu, aż polewa będzie gładka. Następnie ciasto czekoladowe polewamy polewą. Smacznego:)