Pyszna, pulchna babka w sam raz na święta.
Składniki:
-1 szklanka mąki
-1 szklanka cukru
-150 g margaryny
-3 jajka
-1 kisiel cytrynowy
-1 cukier waniliowy
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 opakowania serka homogenizowanego
-sok wyciśnięty z jednej cytryny
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po kawałku miękką margarynę, miksujemy, aby nie było grudek. Gdy masa będzie gładka, dodajemy powoli (cały czas miksując) mąkę, kisiel oraz proszek do pieczenia. Chwilę miksujemy. Następnie dodajemy serek homogenizowany, sok z cytryny oraz cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do silikonowej formy i pieczemy około 50 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
poniedziałek, 26 marca 2012
wtorek, 20 marca 2012
Sałatka z kurczakiem
Jedna z ulubionych sałatek w mojej rodzinie.
Składniki:
pierś podwójna z kurczaka
słoik selera konserwowego
pół opakowania przyprawy gyros
1 puszka ananasa
4 łyżki rodzynek
majonez
Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do gyrosa, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie smażymy na oleju. Rodzynki zalewamy gorąca wodą i odstawiamy na 10 minut, aby zmiękły, odsączamy. Ananasa również odsączamy. Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, dokładnie mieszamy. Schładzamy w lodówce przed podaniem.
Składniki:
pierś podwójna z kurczaka
słoik selera konserwowego
pół opakowania przyprawy gyros
1 puszka ananasa
4 łyżki rodzynek
majonez
Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do gyrosa, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie smażymy na oleju. Rodzynki zalewamy gorąca wodą i odstawiamy na 10 minut, aby zmiękły, odsączamy. Ananasa również odsączamy. Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, dokładnie mieszamy. Schładzamy w lodówce przed podaniem.
Żeberka w miodzie
Pyszne, lekko słodkawe żeberka.
Składniki:
1 kg żeberek
przyprawa uniwersalna
2 łyżki miodu
olej
sól
Wykonanie:
Żeberka myjemy, oprószamy przyprawą uniwersalną oraz solą, wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie żeberka smarujemy miodem, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem i pieczemy w temp. 190-200*C do miękkości. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Składniki:
1 kg żeberek
przyprawa uniwersalna
2 łyżki miodu
olej
sól
Wykonanie:
Żeberka myjemy, oprószamy przyprawą uniwersalną oraz solą, wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie żeberka smarujemy miodem, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem i pieczemy w temp. 190-200*C do miękkości. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Ciasto z ptasim mleczkiem
Kolejny przepis pochodzący z książki S. Anastazji.
Składniki:
Ciasto I
5 jajek
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto II
6 jajek
1 łyżka kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżka posiekanych orzechów
3/4 paczki rodzynek
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki mleka
1 kostka masła
2 czerwone galaretki
60 dag mlecznej pianki waniliowego
Wykonanie:
Przygotowanie ciasta I: z białek ubijamy pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do blachy i pieczemy 30 minut w temperaturze 180*C. Przygotowanie ciasta II: ubijamy pianę z białek. Ciągle ubijając dodajemy cukier, żółtka, mąkę, orzechy, rodzynki, kakao oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Przygotowanie masy: żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę oraz suchą kawę rozpuszczalną. 3/4 szklanki mleka zagotowujemy, dodajemy dobrze rozmieszaną masę i gotujemy budyń. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy porcjami przestudzony budyń. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Przełożenie ciasta: ciasto I-połowa masy-układamy waniliowe mleczna pianka-następnie wylewamy tężejącą galaretkę-wykładamy drugą część masy-ciasto II. Wierzch polewamy polewą przygotowaną wg sprawdzonego przepisu.
Składniki:
Ciasto I
5 jajek
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto II
6 jajek
1 łyżka kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżka posiekanych orzechów
3/4 paczki rodzynek
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki mleka
1 kostka masła
2 czerwone galaretki
60 dag mlecznej pianki waniliowego
Wykonanie:
Przygotowanie ciasta I: z białek ubijamy pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do blachy i pieczemy 30 minut w temperaturze 180*C. Przygotowanie ciasta II: ubijamy pianę z białek. Ciągle ubijając dodajemy cukier, żółtka, mąkę, orzechy, rodzynki, kakao oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Przygotowanie masy: żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę oraz suchą kawę rozpuszczalną. 3/4 szklanki mleka zagotowujemy, dodajemy dobrze rozmieszaną masę i gotujemy budyń. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy porcjami przestudzony budyń. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Przełożenie ciasta: ciasto I-połowa masy-układamy waniliowe mleczna pianka-następnie wylewamy tężejącą galaretkę-wykładamy drugą część masy-ciasto II. Wierzch polewamy polewą przygotowaną wg sprawdzonego przepisu.
Ciasto Cappuccino
Ciasto pochodzi z książki Siostry Anastazji.
Składniki:
Biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto:
5 białek
20 dag kokosu
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
5 żółtek
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła
1 mała łyżeczka kawy cappuccino o smaku waniliowym
Wykonanie:
Przygotowanie biszkoptu kakaowego: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę, następnie dodajemy cukier oraz żółtka, ostrożnie miksujemy przez chwilę. Dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao, lekko mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt przekrawamy na dwie części. Przygotowanie ciasta: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia, lekko mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy w temp. 180*C 30 minut na złoty kolor. Przygotowanie masy: mleko, cukier, budyń, cukier waniliowy, mąkę oraz żółtka dokładnie ze sobą mieszamy i gotujemy budyń. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy przestudzony budyń oraz kawę cappuccino, ucieramy na gładką masę. Przełożenie: biszkopt kakaowy-masa-ciasto-masa-biszkopt kakaowy-polewa przygotowana wg sprawdzonego przepisu. Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi.
Składniki:
Biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto:
5 białek
20 dag kokosu
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
5 żółtek
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła
1 mała łyżeczka kawy cappuccino o smaku waniliowym
Wykonanie:
Przygotowanie biszkoptu kakaowego: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę, następnie dodajemy cukier oraz żółtka, ostrożnie miksujemy przez chwilę. Dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao, lekko mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt przekrawamy na dwie części. Przygotowanie ciasta: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia, lekko mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy w temp. 180*C 30 minut na złoty kolor. Przygotowanie masy: mleko, cukier, budyń, cukier waniliowy, mąkę oraz żółtka dokładnie ze sobą mieszamy i gotujemy budyń. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy przestudzony budyń oraz kawę cappuccino, ucieramy na gładką masę. Przełożenie: biszkopt kakaowy-masa-ciasto-masa-biszkopt kakaowy-polewa przygotowana wg sprawdzonego przepisu. Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi.
Rafaello
Pyszne ciasto dla miłośników kokosu.
Składniki:
-duża paczka herbatników
-200 g wiórek kokosowych
-1 opakowanie cukru waniliowego
-1 kostka masła roślinnego
-3/4 szklanki cukru
-1/2 l mleka
-2 płaskie łyżki mąki pszennej
-1 budyń waniliowy
-2 żółtka
Wykonanie:
Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i 1/2 szkl cukru. Dodajemy mąkę, budyń i pół szklanki mleka, całość miksujemy. Resztę mleka gotujemy z pozostałym cukrem. Wlewamy zmiksowaną masę. Gotujemy, mieszając, aż zgestnieje, studzimy. Masło miksujemy dodająć po łyżce chłodnej masy budyniowej. Wsypujemy wiórki kokosowe ( część zostawiamy do dekoracji około 1/2 szklanki), mieszamy. Na dnie blaszki układamy warstwę herbatników, nakładamy na nie masę i powtarzamy czynności, aż do wyczerpania składników.
Składniki:
-duża paczka herbatników
-200 g wiórek kokosowych
-1 opakowanie cukru waniliowego
-1 kostka masła roślinnego
-3/4 szklanki cukru
-1/2 l mleka
-2 płaskie łyżki mąki pszennej
-1 budyń waniliowy
-2 żółtka
Wykonanie:
Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i 1/2 szkl cukru. Dodajemy mąkę, budyń i pół szklanki mleka, całość miksujemy. Resztę mleka gotujemy z pozostałym cukrem. Wlewamy zmiksowaną masę. Gotujemy, mieszając, aż zgestnieje, studzimy. Masło miksujemy dodająć po łyżce chłodnej masy budyniowej. Wsypujemy wiórki kokosowe ( część zostawiamy do dekoracji około 1/2 szklanki), mieszamy. Na dnie blaszki układamy warstwę herbatników, nakładamy na nie masę i powtarzamy czynności, aż do wyczerpania składników.
Subskrybuj:
Posty (Atom)