piątek, 29 czerwca 2012

Sernik na zimno z truskawkami

Składniki:
1 kg homogenizowanego serka waniliowego
3 łyżki żelatyny
4 żółtka                                                                                
1 szklanka cukru pudru                                                                
2 płaskie łyżki kako
2 opakowania galaretki truskawkowej
1/2 truskawek

Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek, następnie żółtka ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch. Po utarciu dodajemy porcjami serem homogenizowany, całość dokładnie miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzącej wody, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie masę z serka dzielimy na pół. Do jednej dodajemy kakao, drugą pozostawiamy białą bez dodatków. Do każdej z mas wlewamy żelatynę (rozdzielamy ją na pół). Następnie tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy folią spożywczą. Na spód tortownicy wykładamy masę ciemną, a na masę ciemną wykładamy masę białą. Tortownicę z masami wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby stężała. Następnie na masie białej układamy świeże truskawki. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretki zaczną tężeć, wykładamy je na truskawki. Całość ponownie wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

sobota, 23 czerwca 2012

Racuchy jogurtowe z sosem z kiwi

Pyszne, pulchne racuszki w sam raz na śniadanko:)

Składniki:
-500 ml jogurtu naturalnego
-2 szklanki mąki pszennej                                                                         
-2 jajka
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia                                                          
-odrobina mleka (5-6 łyżek)   
-2-3 kiwi
Wykonanie:
Mąkę, jogurt naturalny, jajka, mleko oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą w misce. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Następnie na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nakładamy porcję ciasta, tworząc niewielkie racuszki. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu racuchy osączamy na papierowym ręczniku. Kiwi obieramy, wkładamy do blendera, dodajemy 2 łyżki cukru, całość razem miksujemy. Następnie racuchy układamy na talerzu, polewamy sosem z kiwi. Smacznego:)

wtorek, 5 czerwca 2012

Kurczak w cieście naleśnikowym

Bardzo dobry i prosty w przygotowaniu kurczak:)

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 jajko                                                                                      
  • odrobina papryki czerwonej w proszku
  • sól
  • pieprz
  • 1 woreczek ryżu

  • Wykonanie: Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie kroimy na nieduże kawałki. Pokrojone mięso oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mąkę łaczymy z mlekiem, jakiem oraz papryką, dokładnie miksujemy na gładką masę. Można doprawić solą do smaku. Następnie na patelni rozgrzewamy olej. Kawałki mięsa zanurzamy w cieście naleśnikowym i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Ryż gotujmy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Usmażone kawałki kurczaka podajemy z ryżem i surówką.

    Ciasto z nutellą i bitą śmietaną

    Cos dla miłośników czekolady i pysznej, bitej śmietany.

    Składniki:

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 200 g nutelli                                                                  
  • 1/2 kg suszonych śliwek
  • 1 kostka masła
  • Masa śmietanowa:
  • 1/2 l śmietany 36%
  • 1 galaretką truskawkowa
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady


  • Wykonanie: Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Następnie żółtka ucieramy na puch wraz z cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, mieszamy. Na sam koniec ubijamy pianę z białek i wmieszujemy do ciasta przy pomocy łyżki. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy 30-35 minut. Krem: śliwki suszone kroimy na mniejsze kawałki. Miękkie masło ucieramy na puch, następnie porcjami dodajemy nutellę. Gdy krem już będzie gładki, dodajemy pokrojone śliwki. Masa śmietanowa: galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Schłodzoną masę śmietanową ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy rozpuszczoną wcześniej w niewielkiej ilości wody żelatynę oraz tężejącą galaretkę, dokładnie mieszamy. Przełożenie ciasta: na biszkopt wykładamy krem czekoladowy ze śliwkami, na krem wykładamy masę śmietanową. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą gorzką. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby masy dobrze stężały.

    Ciasto Kukułka

    Bardzo dobre ciasto o smaku cukierków:)

    Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia                                                         
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • Masa śmietanowa:
  • 1 l śmietany 36%
  • 4 łyżki żelatyny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • Polewa czekoladowa:
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 kieliszków wódki
  • Dodatkowo:
  • 1 paczka biszkoptów okrągłych


  • Wykonanie: Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztwyną pianę, odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, ostrożnie, lecz dokładnie mieszamy łyżką. Na samym końcu dodajemy pianę ubitą z białek, ostrożnie łaczymy z resztą skłaników. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 30-35 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy na pół. Polewa czekoladowa: obydwa rodzaje czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do rondelka, rozpuszczamy. Następnie dolewamy wódkę, dodajemy cukier i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. Następnie odstawiamy do przestudzenia. Masa śmietanowa: schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę, dokładnie mieszamy. Przełożenie ciasta: spodnią część biszkoptu smarujemy połową masy śmietanowej. Następnie na masie śmietanowej układamy okrągłe biszkopty, biszkopty zaś polewamy połową polewy czekoladowej. Na polewę czekoladową wykładamy resztę masy śmietanowej. Na masie śmietanowej układamy drugą część biszkoptu, lekko dociskamy. Wierzch polewamy pozostałą polewą czekoladową.