poniedziałek, 2 lipca 2012

Pierogi z jagodami

Cała moja rodzina bardzo lubi pierogi z jagodami, więc jak tylko pojawią się świeże jagody, pierogi muszą być obowiązkowo.

Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
1-2 jajka
około 1,5 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
Nadzienie:
50 dag jagód                                                                                       
3 łyżki cukru

Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę, następnie dodajemy jajka, sól, olej oraz wlewamy ciepłą wodę. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Jeżeli jest zbyt luźne, dodajemy odrobinę mąki, a gdy za gęste-wody. Jagody przebieramy, płuczemy pod bieżącą wodą, osączamy na sicie. Następnie przekładamy je do małęj miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę, odrywamy po kawałku, rozwałkowujemy cienko. Szklanką wykrawamy kółka, nakładamy porcję jagód, dokładnie zlepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzatek i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane sokiem z jagód lub śmietaną.

Tort Myszka Minnie

Tort upiekłam na 3-urodziny córeczki.

Składniki:
Biszkopt:
8 jajek
1 szklanka mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
500 g serka mascarpone
200 g śmietany 36%
300 g masy kajmakowej krówkowej
Poncz:
3/4 szklanki wody
3 łyżki cukru
1/2 opakowania aromatu rumowego
Dodatkowo:                                                                                                  
1 słoik (400g) dżemu z czarnej porzeczki
2 opakowania gotowego kremu w proszku o smaku rumowym
400 ml mleka
barwniki spożywcze

Wykonanie: Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie pojedyńczo dodajemy żółtka, cały czas miksując. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, mieszamy za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy na 3 części. Masa: mocno schłodzony serek mascarpone ubijamy na sztywno z schłodzoną śmietanką. Następnie dodajemy masę kajmakową, chwilę miksujemy. Gotową masę wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Poncz: składniki ponczu łączymy ze sobą, mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Dolny blat biszkoptu nasączamy ponczem, wykładamy połowę dżemu porzeczkowego, a na to połowę masy kajmakowej. Następnie przykrywamy środkowym blatem ciasta i znowu nasączamy, wykładamy resztę dżemu i resztę masy kajmakowej. Całość przykrywamy ostatnim blatem ciasta, lekko dociskamy. Następnie przygotowujemy kremy w proszku wg przepisu na opakowaniu. Cienką warstwą smarujemy wierzch i boki tortu. Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi. Na kremie, który znajduje się na wierzchu tortu wykałaczką delikatnie rysujemy kształt myszka minnie. Następnie resztę kremu dzielimy na porcje, zabarwiamy odpowiednimi barwnikami i za pomocą szprycy wyciskamy myszkę.