Pyszne ciasto ze śliwkami zatopionymi w masie budyniowej:)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 kostka margaryny
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
Masa:
1 kg śliwek węgierek
2 budynie waniliowe bez cukru
800 ml mleka
4 łyżki cukru
garść kaszy mannej
garść wiórek kokosowych
WYKONANIE:
Przygotowujemy ciasto: z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijamy je folią i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika. Następnie 3/4 ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi i kaszą manną. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy pestki. Następnie przekrojone śliwki układamy jedna obok drugiej na cieście. 3/4 szklanki mleka odlewamy i rozpuszczamy w nim budynie. Resztę mleka wraz z cukrem zagotowujemy. Na wrzące mleko wlewamy rozmącone budynie i gotujemy chwilę, aż budyń nam zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na śliwki. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
niedziela, 12 sierpnia 2012
czwartek, 9 sierpnia 2012
Chłodnik ogórkowy ze szczypiorkiem
Idealny chłodnik na letnie dni.
Składniki:
4 ogórki gruntowe
1 peczek szczypiorku
1 l jogurtu naturalnego gęstego
1 szkl przegotowanej wody
sól
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie: Ogórki obieramy, a następnie kroimy w półplasterki. Szczypiorek dokładnie myjemy, osuszamy, drobniutko siekamy. Następnie ogórki oraz szczypiorek oprószamy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. Jogurt naturalny łączymy z wodą. Ogórki i szczypiorek lekko odciskamy, zalewamy jogurtem wymieszanym z wodą, doprawiamy do smaku oraz sokiem z cytryny. Gotowy chłodnik wstawiamy do lodówki, aby się mocno schłodził. Podajemy z młodymi ziemniakami.
Składniki:
4 ogórki gruntowe
1 peczek szczypiorku
1 l jogurtu naturalnego gęstego
1 szkl przegotowanej wody
sól
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie: Ogórki obieramy, a następnie kroimy w półplasterki. Szczypiorek dokładnie myjemy, osuszamy, drobniutko siekamy. Następnie ogórki oraz szczypiorek oprószamy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. Jogurt naturalny łączymy z wodą. Ogórki i szczypiorek lekko odciskamy, zalewamy jogurtem wymieszanym z wodą, doprawiamy do smaku oraz sokiem z cytryny. Gotowy chłodnik wstawiamy do lodówki, aby się mocno schłodził. Podajemy z młodymi ziemniakami.
Kawa z lodami bakaliowymi
Pyszna kawa idealna na upalne dni
Składniki:3 gałki lodów mrożonych (wyjętych prosto z zamrażarki) o smaku bakaliowym
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Jacobs
1/4 szkl mleka
Wykonanie:
Lody wyjmujemy z zamrażarki, wkładamy do blendera. Następnie dosypujemy kawę rozpuszczalną oraz wlewamy mleko. Całość miksujemy, aż składniki się połaczą i powstanie piana. Możemy dodać odrobinę cukru do smaku. Gotowy napój przelewamy do wysokich szklanek. Pijemy przez słomkę.
Ciasto cytrynowe
Pyszne ciasto cytrynowe o lekkim, orzeźwiającym smaku.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
5 jajek
1/2 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa cytrynowa:
2 budynie śmietankowe bez cukru
1 kostka masła
1/2 l wody
1 opakowanie galaretki cytrynowej
1/2 szklanki cukru
sok z 1 cytryny
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
10 dag gorzkiej czekolady
WYKONANIE:
Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy porcjami cukier, cały czas miksujemy. Kolejno wbijamy po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Gdy masa będzie już puszysta, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180*C. Masa cytrynowa: w szklance wody rozprowadzamy budynie. Resztę wody wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i całość razem zagotowujemy. Do wrzącej wody wlewamy rozpuszczone budynie oraz wyciśnięty sok z cytryny. Całość gotujemy na wolnym ogniu 5 minut, nie przerywając mieszania. Następnie do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Ugotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, porcjami dodajemy zimny budyń, miksujemy. Gotową masę wykładamy na ostudzony biszkopt. Masa śmietanowa: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Ubitą kremówkę wykładamy na masę cytrynową. Na wierzch ciasta ścieramy gorzką czekoladę. Ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
5 jajek
1/2 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa cytrynowa:
2 budynie śmietankowe bez cukru
1 kostka masła
1/2 l wody
1 opakowanie galaretki cytrynowej
1/2 szklanki cukru
sok z 1 cytryny
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
10 dag gorzkiej czekolady
WYKONANIE:
Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy porcjami cukier, cały czas miksujemy. Kolejno wbijamy po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Gdy masa będzie już puszysta, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180*C. Masa cytrynowa: w szklance wody rozprowadzamy budynie. Resztę wody wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i całość razem zagotowujemy. Do wrzącej wody wlewamy rozpuszczone budynie oraz wyciśnięty sok z cytryny. Całość gotujemy na wolnym ogniu 5 minut, nie przerywając mieszania. Następnie do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Ugotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, porcjami dodajemy zimny budyń, miksujemy. Gotową masę wykładamy na ostudzony biszkopt. Masa śmietanowa: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Ubitą kremówkę wykładamy na masę cytrynową. Na wierzch ciasta ścieramy gorzką czekoladę. Ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce.
środa, 8 sierpnia 2012
Ciasto z kremem czekoladowym
Pyszne ciasto biszkoptowe, przełożone masą kajmakową oraz kremem czekoladowo-serowym.
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Masa kajmakowa:
1 puszka gotowej masy kajmakowej
200 g margaryny
Masa serowo-czekoladowa:
1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (250g)
1 mały słoik kremu czekoladowego
50 g margaryny
Dodatkowo:
6 paczek herbatników
Wykonanie: Przygotowanie biszkoptu: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, a następnie żółtka, miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. MIeszamy łyżką. Gotowe ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 25x40 cm. Pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Masa kajmakowa: miękką margarynę ucieramy na puch. Dodajemy porcjami masę z puszki, dokładnie ucieramy. Masa serowo-czekoladowa: wszystkie składniki masy łaczymy ze sobą i miksujemy na gładki krem. Przełożenie ciasta: na jeden płat biszkoptu wykładamy połowę masy kajmakowej. Na masie układamy herbatniki. Smarujemy je masą serowo-czekoladową. Ponownie układamy herbatniki. Wykładamy pozostałą masę kajmakową. Przykrywamy drugą cześcią biszkopta. Wierzch dowolnie dekorujemy. Ja posmarowałam pozostałą masą i posypałam kolorową posypką.
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Masa kajmakowa:
1 puszka gotowej masy kajmakowej
200 g margaryny
Masa serowo-czekoladowa:
1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (250g)
1 mały słoik kremu czekoladowego
50 g margaryny
Dodatkowo:
6 paczek herbatników
Wykonanie: Przygotowanie biszkoptu: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, a następnie żółtka, miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. MIeszamy łyżką. Gotowe ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 25x40 cm. Pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Masa kajmakowa: miękką margarynę ucieramy na puch. Dodajemy porcjami masę z puszki, dokładnie ucieramy. Masa serowo-czekoladowa: wszystkie składniki masy łaczymy ze sobą i miksujemy na gładki krem. Przełożenie ciasta: na jeden płat biszkoptu wykładamy połowę masy kajmakowej. Na masie układamy herbatniki. Smarujemy je masą serowo-czekoladową. Ponownie układamy herbatniki. Wykładamy pozostałą masę kajmakową. Przykrywamy drugą cześcią biszkopta. Wierzch dowolnie dekorujemy. Ja posmarowałam pozostałą masą i posypałam kolorową posypką.
Subskrybuj:
Posty (Atom)