sobota, 15 września 2012

Ciasto piernikowo-budyniowe

Pyszne i ładnie wyglądające ciasto z pierniczkami.

Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao                                                        
Masa budyniowa:
3 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 l mleka
1 kostka masła roślinnego
Ponadto:
dzem wisniowy
70 dag pierniczków nadziewanych

Wykonanie:
Biszkopt: żóltka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz porcjami żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy na dwie części. Masa: 1 szkl mleka odlewamy i rozpuszczamy w nim budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy wraz z masłem, na gotujące się mleko wlewamy rozmącone budynie, chwilę gotujemy na małym ogniu aż masa budyniowa zgęstnieje. Przełożenie ciasta: spodni blat biszkoptu umieszczamy ponownie w blaszce, w której się piekł i smarujemy dżemem wiśniowym. Na warstwę dżemu układamy ciasto pierniczki. Całość zalewamy gorącą masą budyniową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wierzch ciasta polewamy polewą przygotowaną wg sprawdzonego przepisu i dowolnie dekorujemy. Ciasto odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce, a najlepiej na całą noc.

Kotleciki z kurczaka

Pyszne i szybkie w przygotowaniu kotleciki :)

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 papryka czerwona
1/2 peczka koperku
przyprawa do kurczaka                                                                  
przyprawa do gyrosa                                                            
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl mleka
3 jajka


Wykonanie:
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę. Następnie pokrojone mięsa posypujemy przyprawą do kurczaka oraz przyprawą do gyrosa, dokładnie mieszamy dłońmi, aby przyprawy pokryły mięso. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, dokładnie myjemy, a następnie miąższ kroimy w drobniutką kostkę. Koperek płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, drobno siekamy. Do miski wlewamy mleko, wsypujemy obydwa rodzaje mąk oraz wbijamy jajka. Całość miksujemy mikserem. Następnie do ciasta wsypujemy pokrojone mięso, paprykę oraz koperek, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy placuszki na złoty kolor z obydwu stron.