poniedziałek, 1 października 2012

Deser malinowy z galaretką

Idealny dla wielbicieli szybkich deserów:)


Składniki:
1 op (400ml) jogurtu naturalnego greckiego
1 op galaretki malinowej
4 łyżki cukru pudru
20 dag malin


Wykonanie:
Galartkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia. Maliny przebieramy, płuczemy, osączamy na sicie. Następnie zimny jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy cukier puder i całość razem miksujemy, aby nie było grudek. Następnie część malin odkładamy do dekoracji, a pozostałe maliny wkładamy do tężejącej galaretki, mieszamy. Następnie porcjami wkładamy do pucharków warstwę galaretki z malinami i warstwę jogurtu. Postępujemy tak do wyczerpania obu warstw. Ostatnią warstwę powinien stanowić jogurt. Wierzch dekorujemy malinami. Pucharki wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby deser stężał.

Torcik z pianką i malinami

Bardzo smaczny, lekki i puszysty torcik malinowy:)


Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
1/4 szkl cukru
1/2 szkl mąki
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka:
500 ml śmietany 36%
3 op galaretki truskawkowej
Dodatkowo:
15 dag malin


Wykonanie:
Biszkopt: jajka ubijamy wraz z cukrem na puch. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy 21 cm i pieczemy 25 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu wyjmujemy z tortownicy i studzimy. Po wystudzeniu natomiast biszkopt ponownie wkładamy do tortownicy wyłożonej folią spozywczą. Pianka: Galaretki rozpuszczamy w 3 szkl gorącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy tężejące galaretki i całość mieszamy. Tak przygotowaną piankę wykładamy na biszkopt. Na wierzchu układamy opłukanymi i odsączonymi na sicie malinami. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki.