poniedziałek, 16 września 2013

Parówki w cieście francuskim

Witam. Miałam bardzo długą przerwę w blogowaniu, ale wracam już do Was z nowymi przepisami:) Niestety życie osobiste oraz zajmowaniem się dzieciakami i domem na jakiś czas uniemożliwliło mi być aktywną na blogu oraz portalach kulinarnych :( Mam nadzieję, że szybko nadrobię zaległości oraż że choc troszkę Wam mnie brakowało :) Dodatkowo ostatnio podczas awarii komputera większość wykonanych przeze mnie zdjęć potraw i nie tylko z ostatnich kilku lat niestety zostały utracone i nie dało się ich odzyskać. Także zostało mi niewiele zdjęć z ostatnich kilku misięcy :(
Dzisiaj dodam przepis na pyszne parówki zawijane w cieście francuskim. Przepis jakiś czas temu podpatrzyłam na jednym z portali kulinarnych, a dokładnie u Mienty i postanowiłam go wypróbować. Przepis nieznacznie zmodyfikowałam.


Składniki:

1 op ciasta francuskiego

2 parówki                         
4 plasterki żółtego sera
1 jajko
2 łyżki sezamu



Wykonanie:
Ciasto francuskie rozkładamy. Żółtko oddzielamy od białka. Płat ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym białkiem, a następnie posypujemy sezamem. Na posypanem cieście po bokach układamy plasterki sera żółtego, a na to układamy parówki (mieści się ok. 2 parówki). Całość zawijamy do środka. Następnie kroimy na małe kawałki, układamy na blaszce i smarujemy rozmąconym żółtkiem. Wierzch posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190*C ok. 25-30 minut.