Składniki:
1 kg homogenizowanego serka waniliowego
3 łyżki żelatyny
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
2 płaskie łyżki kako
2 opakowania galaretki truskawkowej
1/2 truskawek
Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek, następnie żółtka ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch. Po utarciu dodajemy porcjami serem homogenizowany, całość dokładnie miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzącej wody, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie masę z serka dzielimy na pół. Do jednej dodajemy kakao, drugą pozostawiamy białą bez dodatków. Do każdej z mas wlewamy żelatynę (rozdzielamy ją na pół). Następnie tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy folią spożywczą. Na spód tortownicy wykładamy masę ciemną, a na masę ciemną wykładamy masę białą. Tortownicę z masami wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby stężała. Następnie na masie białej układamy świeże truskawki. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretki zaczną tężeć, wykładamy je na truskawki. Całość ponownie wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz