środa, 8 sierpnia 2012

Ciasto z kremem czekoladowym

Pyszne ciasto biszkoptowe, przełożone masą kajmakową oraz kremem czekoladowo-serowym.


Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
                                                                                                         
Masa kajmakowa:

1 puszka gotowej masy kajmakowej
200 g margaryny

Masa serowo-czekoladowa:

1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (250g)
1 mały słoik kremu czekoladowego
50 g margaryny

Dodatkowo:
6 paczek herbatników


Wykonanie: Przygotowanie biszkoptu: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, a następnie żółtka, miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. MIeszamy łyżką. Gotowe ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 25x40 cm. Pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Masa kajmakowa: miękką margarynę ucieramy na puch. Dodajemy porcjami masę z puszki, dokładnie ucieramy. Masa serowo-czekoladowa: wszystkie składniki masy łaczymy ze sobą i miksujemy na gładki krem. Przełożenie ciasta: na jeden płat biszkoptu wykładamy połowę masy kajmakowej. Na masie układamy herbatniki. Smarujemy je masą serowo-czekoladową. Ponownie układamy herbatniki. Wykładamy pozostałą masę kajmakową. Przykrywamy drugą cześcią biszkopta. Wierzch dowolnie dekorujemy. Ja posmarowałam pozostałą masą i posypałam kolorową posypką.                                                    

                                                                                    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz