sobota, 10 grudnia 2011

Piernik cynamonowy

Bez tego piernika moja rodzina nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia.

Składniki:
-20 dag margaryny Kasia
-3 jajka
-1,5 szklanki cukru
-170 dag miodu płynnego
-2 łyżki zimnej wody
-1 szklanka kwaśnej śmietany
-1 łyżka kakao
-1 łyżka cynamonu
-2 łyżki przyprawy do piernika
-1 łyżeczka sody oczyszczonej


Wykonanie:
Miękką margarynę ucieramy wraz z cukrem na puch. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas miksując, a następnie miód, wodę, śmietanę, mąkę, sodę, cynamon, kakao oraz przyprawę do piernika. Całość miksujemy do momentu, aż powstanie gładka masa. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy z ciastem. Gotowe ciasto piernikowe wykładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki keksówki. Pieczemy 60-80 minut w temp. 170*C. Po upieczeniu i wystudzeniu piernik posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz