Kolejny przepis pochodzący z książki S. Anastazji.
Składniki:
Ciasto I
5 jajek
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto II
6 jajek
1 łyżka kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżka posiekanych orzechów
3/4 paczki rodzynek
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki mleka
1 kostka masła
2 czerwone galaretki
60 dag mlecznej pianki waniliowego
Wykonanie:
Przygotowanie ciasta I: z białek ubijamy pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do blachy i pieczemy 30 minut w temperaturze 180*C. Przygotowanie ciasta II: ubijamy pianę z białek. Ciągle ubijając dodajemy cukier, żółtka, mąkę, orzechy, rodzynki, kakao oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Przygotowanie masy: żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę oraz suchą kawę rozpuszczalną. 3/4 szklanki mleka zagotowujemy, dodajemy dobrze rozmieszaną masę i gotujemy budyń. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy porcjami przestudzony budyń. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Przełożenie ciasta: ciasto I-połowa masy-układamy waniliowe mleczna pianka-następnie wylewamy tężejącą galaretkę-wykładamy drugą część masy-ciasto II. Wierzch polewamy polewą przygotowaną wg sprawdzonego przepisu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz