środa, 16 maja 2012

Pierogi z ziemniakami

Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1-2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka soli
ciepła woda do rozrobienia ciasta (ok.2-3 szklanki)
Farsz:
1 kg ziemniaków
cebula                                                                               
sól
pieprz
Dodatkowo:
boczek wędzony


Wykonanie:
Farsz: ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy, a następnie ścieramy na drobnej tarce. Osączamy z nadmiaru soku. Cebulę obieramy i bardzo drobno kroimy. Całość przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni. Ciasto: z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Jeżeli jest za gęste, dolewamy ciepłej wody, natomiast jeśli za rzadkie, dosypujemy mąki. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką krążki. Na każdy krążek ciasta nakładamy farsz, dokładnie zlepiamy pierogi. Następnie gotowe pierogi wrzucamy do gotującej, osolonej wody. Gotujemy około 3 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Boczek drobno kroimy, przesmażamy na patelni. Następnie boczkiem oraz tłuszczem powstałym ze smażenia polewamy pierogi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz