wtorek, 5 czerwca 2012

Ciasto Kukułka

Bardzo dobre ciasto o smaku cukierków:)

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia                                                         
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • Masa śmietanowa:
  • 1 l śmietany 36%
  • 4 łyżki żelatyny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • Polewa czekoladowa:
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 kieliszków wódki
  • Dodatkowo:
  • 1 paczka biszkoptów okrągłych


  • Wykonanie: Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztwyną pianę, odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, ostrożnie, lecz dokładnie mieszamy łyżką. Na samym końcu dodajemy pianę ubitą z białek, ostrożnie łaczymy z resztą skłaników. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 30-35 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy na pół. Polewa czekoladowa: obydwa rodzaje czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do rondelka, rozpuszczamy. Następnie dolewamy wódkę, dodajemy cukier i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. Następnie odstawiamy do przestudzenia. Masa śmietanowa: schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę, dokładnie mieszamy. Przełożenie ciasta: spodnią część biszkoptu smarujemy połową masy śmietanowej. Następnie na masie śmietanowej układamy okrągłe biszkopty, biszkopty zaś polewamy połową polewy czekoladowej. Na polewę czekoladową wykładamy resztę masy śmietanowej. Na masie śmietanowej układamy drugą część biszkoptu, lekko dociskamy. Wierzch polewamy pozostałą polewą czekoladową.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz