Pyszne ciasto ze śliwkami zatopionymi w masie budyniowej:)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 kostka margaryny
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
Masa:
1 kg śliwek węgierek
2 budynie waniliowe bez cukru
800 ml mleka
4 łyżki cukru
garść kaszy mannej
garść wiórek kokosowych
WYKONANIE:
Przygotowujemy ciasto: z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijamy je folią i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika. Następnie 3/4 ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi i kaszą manną. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy pestki. Następnie przekrojone śliwki układamy jedna obok drugiej na cieście. 3/4 szklanki mleka odlewamy i rozpuszczamy w nim budynie. Resztę mleka wraz z cukrem zagotowujemy. Na wrzące mleko wlewamy rozmącone budynie i gotujemy chwilę, aż budyń nam zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na śliwki. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Nominuję Twój blog do Versatile Blogger Award: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html
OdpowiedzUsuń