niedziela, 4 grudnia 2011

Ciasto czekoladowe Brownie

Ciasto upiekłam podczas "Pieczenia na żywo z Kasia". Polecam na długie zimowe wieczory:)

Składniki:
Ciasto:
-1 kostka margaryny Kasia
-3 tabliczki czekolady
-3 łyżeczki kakao
-2 szklanki cukru
-5 jajek
-1 czubata szklanka mąki
Polewa:
-2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
-1/4 szklanki śmietanki 30%

Wykonanie:


Margarynę wkładamy do niedużego garnka, dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Całość rozpuszczamy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu odstawiamy do przestygnięcia. Następnie masę czekoladową przekładamy do wysokiej miski, dodajemy kakao oraz cukier puder. Całość miksujemy dokładnie mikserem do momentu, aż składniki się ładnie połączą. Następnie do masy dodajemy porcjami jajka oraz mąkę. Stale miksujemy. Gdy już powstanie nam ciasto o jednolitej konsystencji, przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Ja użyłam tortownicy o średnicy 22 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 35 minut. Ja swoje ciasto piekłam 40 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy polewę: śmietankę podgrzewamy na wolnym ogniu, a następnie wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Całość mieszamy na wolnym ogniu do momentu, aż polewa będzie gładka. Następnie ciasto czekoladowe polewamy polewą. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz