niedziela, 4 grudnia 2011

Kurczak na ryżu

Ciekawa odmiana tradycyjnych skrzydełek.

Składniki:
-2 szklanki ryżu
-2 cebule
-10 skrzydełek


-przyprawa do kurczaka
-papryka ostra w proszku
-sól
-pieprz
Zalewa:
-6 szklanek wody
-1/2 kostki margaryny
-1 mały słoik przecieru pomidorowego
-1 łyżeczka wegety
-1 kostka rosołowa
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki pieprzu
-1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku

Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Suchy ryż wsypujemy na dużą blachę. Przyprawę do kurczaka, paprykę ostrą, sól oraz pieprz łączymy ze sobą. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy umyte i osuszone skrzydełka. Następnie skrzydełka układamy na ryżu wyłożonym na blachę. W międzyczasie przygotowujemy zalewę ze składników podanych w przepisie. Przygotowaną zalewą zalewamy skrzydełka oraz ryż. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy około 2 godzin. W tym czasie, kiedy skrzydełka się pieką przygotowujemy frytki. Po upieczeniu wykładamy porcję ryżu i skrzydełek na talerz, podajemy z frytkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz