poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Sernik z pianką

Składniki
Ciasto:
10 dkg margaryny
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia Gellwe
1 jajko
Masa:
1 szklanka cukru
5 żółtek
1 kg sera
3 łyżki śmietany
2 budynie śmietankowe
1/2 l mleka
Piana:
5 szt białek
1/2 szkl cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
10 dag rodzynek
wiórki kokosowe

Wykonanie
Z podanych składników na ciasto zagniatamy szybko ciasto, a następnie rozwałkowujemy na blachę. Ser trzykrotnie mielimy. Rodzynki moczymy w wodzie, aby zmiękły. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy pozostałe składniki, miksujemy. Masę serową wylewamy na ciasto i zapiekamy w temp. 180*C 30 minut. Następnie ubijamy pianę z białek, dodajemy pół szklanki cukru oraz mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną pianę wykładamy na podpieczone ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość pieczemy jeszcze 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu sernik polewamy polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz