piątek, 21 sierpnia 2015

Kluski leniwe

Składniki:

-1 kg tłustego sera
-1 kg ziemniakow
-3 jajka
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-30 dag mąki pszennej
-3/4 kostki masła
-6 łyżek bułki tartej


Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, nastepnie studzimy i przeciskamy przez praskę. Ser mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do ziemniaków. Kolejno dodajemy jajka, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Następnie z ciasta formujemy wałeczki, lekko je spłaszczamy, nożem robimy kratkę, a następnie wałeczki kroimy na niewielkie romby. Następnie kluski wrzucamy na lekko osoloną wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia. W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy bułkę tartą. Chwilę podsmażamy do zrumienienia bułki. Gorące kluski polewamy bułką tartą.