piątek, 23 września 2011

Ciasto jabłkowe z bitą śmietaną

Składniki:
Biszkopt:
-7 szt jajek
-1 szklanka mąki
-1 szklanka cukru
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
-2 słoiki (500ml) prażonych jabłek
-2 galaretki czerwone
Masa śmietanowa:
-500 ml śmietany 36 %
-1 opakowanie masy śmietanowej o smaku malinowym Dr Oetkera
-2 łyżki żelatyny
-1/4 szklanka wody
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę, pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Blaszkę można wyłożyć papierem do pieczenia. Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy wzdłuż na pół.
Masa jabłkowa: jabłka przekładamy do garnka lub rondelka, podgrzewamy. Następnie wsypujemy suche galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia.
Masa śmietanowa: schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną, pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę oraz masę śmietanową w proszku, chwilę miksujemy.
Przełożenie ciasta: na dolny blat biszkoptu wykładamy tężejącą masę jabłkową, przykrywamy drugim płatem biszkoptu. Następnie na wierzch wykładamy masę śmietanową, posypujemy wiórkami kokosowymi lub dekorujemy wg uznania. Schładzamy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz