piątek, 9 września 2011

Ciasto Pszczółka

To ciasto upiekłam już jakiś czas temu, jednak jakoś zapominałam wstawić zdjęcie wraz z przepisem na bloga. Uzupełniam braki:)
Składniki:
Ciasto:
-3/4 kostki Kasi
-20 dag cukru
-50 dag mąki
-4 jajka
-1 op proszku do pieczenia
-1 op cukru waniliowego
-6 łyżek mleka
Masa kokosowa:
-200 g wiórek kokosowych
-10 dag Kasi
-20 dag cukru
-7 łyżek mleka
Masa budyniowa:
-1/2 l mleka
-2 op budyniu śmietankowego
-6 łyżek cukru
-1 kostka masła ekstra
Wykonanie:
Wszystkie składniki masy kokosowej wsypujemy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, a następnie smażymy, co chwilę  mieszając.
Ciasto: margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek, lekko mieszamy, wykładamy ciasto na blachę. Na ciasto wykładamy przesmażoną i wystudzoną masę kokosową. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180*C.
Masa budyniowa: budynie gotujemy na mleku, lekko studzimy. Następnie masło ucieramy, dodajemy porcjami przestudzony budyń.
Upieczone i przestudzone ciasto przekrawamy na pół, smarujemy masą budyniową i polewamy polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz