piątek, 23 września 2011

Ciasto jabłkowe z bitą śmietaną

Składniki:
Biszkopt:
-7 szt jajek
-1 szklanka mąki
-1 szklanka cukru
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
-2 słoiki (500ml) prażonych jabłek
-2 galaretki czerwone
Masa śmietanowa:
-500 ml śmietany 36 %
-1 opakowanie masy śmietanowej o smaku malinowym Dr Oetkera
-2 łyżki żelatyny
-1/4 szklanka wody
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę, pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Blaszkę można wyłożyć papierem do pieczenia. Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy wzdłuż na pół.
Masa jabłkowa: jabłka przekładamy do garnka lub rondelka, podgrzewamy. Następnie wsypujemy suche galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia.
Masa śmietanowa: schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną, pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę oraz masę śmietanową w proszku, chwilę miksujemy.
Przełożenie ciasta: na dolny blat biszkoptu wykładamy tężejącą masę jabłkową, przykrywamy drugim płatem biszkoptu. Następnie na wierzch wykładamy masę śmietanową, posypujemy wiórkami kokosowymi lub dekorujemy wg uznania. Schładzamy w lodówce.

środa, 14 września 2011

Serowe bułeczki z jabłkami

Kolejny przepis pochodzący ze strony mojeciasto.pl. Bułeczki wyszły przepyszne. Przepis troszeczkę zmodyfikowałam.
Składniki:
-1 czubata szklanka mąki
-1/5 szklanka mleka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2/5 kostki margaryny
-1/5 szklanka cukru
-200 g odciśniętego twarogu
-1 roztrzepane jajko
-1 jabłko
Lukier:
-1/2 szklanki cukru pudru
-odrobina mleka
Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku razem z mlekiem. Następnie do miski wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier. Wszystko mieszamy dokładnie za pomocą miksera, następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę z mlekiem.
Masę przekładamy na stolnicę, dodajemy twaróg i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku mm i kroimy nożykiem na kwadraty o boku 8 cm. Oczywiście można zrobić większe bułeczki.
Na każdym kawałku ciasta układamy kawałeczek jabłka, składamy na pół i zlepiamy smarując miejsca zlepienia roztrzepanym jajkiem. Bułeczki układamy na wysmarowanej margaryną blasze, smarujemy resztą jajka i pieczemy 15-20 minut w temp. 180*C.
Cukier puder ucieramy z odrobiną mleka, tak, by powstał gęsty lukier. Upieczone i przestudzone bułeczki smarujemy lukrem.

sobota, 10 września 2011

Bananowiec

Przepis pochodzi ze strony mojeciasto.pl. Ciasto nieznacznie zmodyfikowałam, a mianowicie nie dodałam sody z mlekiem.
Składniki:
-1/2 kostki margaryny Kasia
-2 szklanki mąki
-3/4 szklanki cukru
-2 jajka
-4 dojrzałe banany
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Banany obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i rozgniatamy dokładnie widelcem. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy po jednym jajku. Ciągle ucierając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz banany. Formę keksową smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wkładamy ciasto bananowe i pieczemy w 180*C 50-60 minut (w zależności od piekarnika).

piątek, 9 września 2011

Torcik z kaszy manny

Przepis na to pyszne ciasto pochodzi ze strony mojeciasto.pl. Ciasto jest lekkie i pyszne. Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki:
-1 kostka margaryny Kasia
-1 l mleka
- 1 szklanka cukru
-2 żółtka
-1 szklanka kaszy manny
-1 puszka brzoskwiń
-2 łyżki żelatyny
-1 łyżka kakao
-100 g okrągłych biszkoptów
-dowolne owoce do dekoracji
Wykonanie:
Kaszę gotujemy w mleku ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. Miękką margarynę ucieramy z cukrem, pod koniec ucierania dodajemy po jednym żółtku. Do powstałej masy z żółtkami dodajemy po łyżce kaszę, ciągle ucierając mikserem. Następnie masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy biszkoptami. Na nie wykładamy najpierw ciemną, potem jasną warstwę kaszy.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Brzoskwinie wyjmujemy z syropu i miksujemy blenderem. Dodajemy przestudzoną żelatynę. Masę brzoskwiniową przekładamy do tortownicy na kaszę i wkładamy do lodówki na kilka godzin, by dobrze stężała. Gotowy torcik przed podaniem dekorujemy owocami, Ja użyłam kiwi.

Ciasto Pszczółka

To ciasto upiekłam już jakiś czas temu, jednak jakoś zapominałam wstawić zdjęcie wraz z przepisem na bloga. Uzupełniam braki:)
Składniki:
Ciasto:
-3/4 kostki Kasi
-20 dag cukru
-50 dag mąki
-4 jajka
-1 op proszku do pieczenia
-1 op cukru waniliowego
-6 łyżek mleka
Masa kokosowa:
-200 g wiórek kokosowych
-10 dag Kasi
-20 dag cukru
-7 łyżek mleka
Masa budyniowa:
-1/2 l mleka
-2 op budyniu śmietankowego
-6 łyżek cukru
-1 kostka masła ekstra
Wykonanie:
Wszystkie składniki masy kokosowej wsypujemy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, a następnie smażymy, co chwilę  mieszając.
Ciasto: margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek, lekko mieszamy, wykładamy ciasto na blachę. Na ciasto wykładamy przesmażoną i wystudzoną masę kokosową. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180*C.
Masa budyniowa: budynie gotujemy na mleku, lekko studzimy. Następnie masło ucieramy, dodajemy porcjami przestudzony budyń.
Upieczone i przestudzone ciasto przekrawamy na pół, smarujemy masą budyniową i polewamy polewą czekoladową.