Składniki:

-1 l mleka
- 1 szklanka cukru
-2 żółtka
-1 szklanka kaszy manny
-1 puszka brzoskwiń
-2 łyżki żelatyny
-1 łyżka kakao
-100 g okrągłych biszkoptów
-dowolne owoce do dekoracji
Wykonanie:
Kaszę gotujemy w mleku ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. Miękką margarynę ucieramy z cukrem, pod koniec ucierania dodajemy po jednym żółtku. Do powstałej masy z żółtkami dodajemy po łyżce kaszę, ciągle ucierając mikserem. Następnie masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy biszkoptami. Na nie wykładamy najpierw ciemną, potem jasną warstwę kaszy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Brzoskwinie wyjmujemy z syropu i miksujemy blenderem. Dodajemy przestudzoną żelatynę. Masę brzoskwiniową przekładamy do tortownicy na kaszę i wkładamy do lodówki na kilka godzin, by dobrze stężała. Gotowy torcik przed podaniem dekorujemy owocami, Ja użyłam kiwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz