Składniki:

-1/5 szklanka mleka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2/5 kostki margaryny
-1/5 szklanka cukru
-200 g odciśniętego twarogu
-1 roztrzepane jajko
-1 jabłko
Lukier:
-1/2 szklanki cukru pudru
-odrobina mleka
Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku razem z mlekiem. Następnie do miski wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier. Wszystko mieszamy dokładnie za pomocą miksera, następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę z mlekiem.
Masę przekładamy na stolnicę, dodajemy twaróg i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku mm i kroimy nożykiem na kwadraty o boku 8 cm. Oczywiście można zrobić większe bułeczki.
Na każdym kawałku ciasta układamy kawałeczek jabłka, składamy na pół i zlepiamy smarując miejsca zlepienia roztrzepanym jajkiem. Bułeczki układamy na wysmarowanej margaryną blasze, smarujemy resztą jajka i pieczemy 15-20 minut w temp. 180*C.
Cukier puder ucieramy z odrobiną mleka, tak, by powstał gęsty lukier. Upieczone i przestudzone bułeczki smarujemy lukrem.
pyszne i apetyczne te Twoje bułeczki:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
cos dla mnie poniewaz nie ma tu drozdzy, a jakos ciasta drozdzowe nie sa moja specjalnoscia :)
OdpowiedzUsuńWczoraj wypróbowałam przepis, POLECAM są przepyszne :)
OdpowiedzUsuń