czwartek, 24 listopada 2011

Miruna w panierce

Składniki:
-1 kg ryby miruna
-przyprawa do ryb
-2 jajka
-bułka tarta
-pieprz
-Dodatkowo:
-5 marchewek
-2 łyżki masła
-1-2 łyżki mąki

Wykonanie:Filety z miruny rozmrażamy, kroimy na mniejsze kawałki. Następnie nacieramy przyprawą do ryb oraz odrobiną pieprzu i odstawiamy na kilkanaście minut. Po tym czasie kawałki ryby obtaczamy w mące, panierujemy w roztrzepanym jajku, a następnie znowu obtaczamy, tym razem w bułce tartej. Rybę smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przygotowujemy marchewkę do rybki: marchew obieramy, myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w kostkę. Pokrojoną marchewkę wkładamy do małego garnka, zalewamy wodą, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy masło i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż marchewka będzie miękka. W momencie, gdy marchewka już się ugotuje, wsypujemy przez sitko mąkę i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Rybę podajemy z ziemniakami oraz z ugotowaną marchewką.

Krokiety z pieczarkami i z serem

Składniki:


Naleśniki:
-2 szklanki mleka
-2 szklanki wody mineralnej
-mąką - tyle, ile zabiorą płyny
-odrobina oleju
-sól
-Farsz:
-1 kg pieczarek
-30 dag sera żółtego
-sól
-pieprz
-Panierka:
-2-3 jajka
-bułka tarta
Wykonanie: Naleśniki: podane składniki zmiksować ze sobą na jednolitą masę. Usmażyć naleśniki. Farsz: pieczarki oczyścić, dusić do miękkości na wolnym ogniu, doprawić solą oraz pieprzem. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wystudzone pieczarki wymieszać z żółtym serem. Następnie na naleśniki nakładać porcję farszu, zwijać na krokiety. Zwinięte krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku, panierujemy w bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smacznego

Gołąbki z mięsem mielonym i z ryżem

Składniki


-1 duża główka kapusty białej
-1 kg mięsa mielonego wieprzowego
-1/2 kg ryżu
-2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
-sól
-pieprz
-kostka rosołowa
-1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu wegeta
-1 mały słoik koncentratu pomidorowego
-2 łyżki mąki
-3 łyżki śmietany

Wykonanie:
Z kapusty wycinamy głąb. Kapustę wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż liście zmiękną i da się je z łatwością zdjąć. Ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ostudzony ryż, przyprawy, solimy oraz pieprzymy do smaku . Całość dokładnie wyrabiamy, aby składniki
się ze sobą połączyły. Następnie na liście kapusty wykładamy porcję masy mięsnej. Zawijamy najpierw boki kapusty, a następnie całość zwijamy w rulon. Dno garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty. Następnie układamy w garnku gołąbki ciasno, jeden przy drugim. Zalewamy wodą. Wrzucamy kostkę rosołową, przyprawę uniwersalną, solimy oraz pieprzymy. Całość gotujemy na wolnym ogniu 1,5-2 godzin. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, zaprawiamy mąką i śmietaną. Podajemy z ziemniakami lub z ryżem.

Egzotyczne ciasto z brzoskwiniami

Składniki:
Masa
-1 kostka margaryny Kasia
-2 szklanki mleka
-3 budynie waniliowe
-1 puszka brzoskwiń
Ciasto
-5 jajek
-1 szklanka mąki tortowej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 szklanka cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka kakao
Wykonanie:
Jajka miksujemy wraz z cukrem na puszysty krem. Następnie do zmiksowanych jajek dodajemy mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy 30 minut. Gdy biszkopt będzie upieczony, odstawiamy go do wystudzenia. Po wystudzeniu przekrawamy na pół. W międzyczasie przygotowujemy krem. Budynie rozprowadzamy w niewielkiej ilości mleka, resztę mleka zagotowujemy. Na wrzące mleko wlewamy budynie i gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Miękką margarynę ucieramy na puch. Porcjami dodajemy do niej ostudzony budyń, całość dokładnie miksujemy na gładki krem. Brzoskwinie osączamy z zalewy, kroimy w plasterki. Jedną częścią biszkoptu smarujemy kremem budyniowym, wykładamy brzoskwinie, przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch ciasta dekorujemy wg uznania.

Pierś z kurczaka inaczej

SKŁADNIKI:


-1 podwójna pierś z kurczaka
-4 łyżki oliwy z oliwek
-2 kostki rosołowe Knorr
-odrobina oleju do smażenia
Wykonanie:
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie przecinamy na pół. Oliwę z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy kostki rosołowe i mieszamy do momentu, aż kostki rosołowe rozpuszczą się w oliwie. Następnie tak przygotowaną marynatą dokładnie smarujemy filety z piersi i odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie odrobinę oleju rozgrzewamy na patelni, wkładamy zamarynowane piersi z kurczaka i smażymy do momentu, aż będą miękkie i zarumienione.