czwartek, 24 listopada 2011

Egzotyczne ciasto z brzoskwiniami

Składniki:
Masa
-1 kostka margaryny Kasia
-2 szklanki mleka
-3 budynie waniliowe
-1 puszka brzoskwiń
Ciasto
-5 jajek
-1 szklanka mąki tortowej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 szklanka cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka kakao
Wykonanie:
Jajka miksujemy wraz z cukrem na puszysty krem. Następnie do zmiksowanych jajek dodajemy mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy 30 minut. Gdy biszkopt będzie upieczony, odstawiamy go do wystudzenia. Po wystudzeniu przekrawamy na pół. W międzyczasie przygotowujemy krem. Budynie rozprowadzamy w niewielkiej ilości mleka, resztę mleka zagotowujemy. Na wrzące mleko wlewamy budynie i gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Miękką margarynę ucieramy na puch. Porcjami dodajemy do niej ostudzony budyń, całość dokładnie miksujemy na gładki krem. Brzoskwinie osączamy z zalewy, kroimy w plasterki. Jedną częścią biszkoptu smarujemy kremem budyniowym, wykładamy brzoskwinie, przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch ciasta dekorujemy wg uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz