wtorek, 20 marca 2012

Ciasto Cappuccino

Ciasto pochodzi z książki Siostry Anastazji.

Składniki:


Biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto:
5 białek
20 dag kokosu
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
5 żółtek
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła
1 mała łyżeczka kawy cappuccino o smaku waniliowym

Wykonanie:
Przygotowanie biszkoptu kakaowego: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę, następnie dodajemy cukier oraz żółtka, ostrożnie miksujemy przez chwilę. Dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao, lekko mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt przekrawamy na dwie części. Przygotowanie ciasta: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia, lekko mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy w temp. 180*C 30 minut na złoty kolor. Przygotowanie masy: mleko, cukier, budyń, cukier waniliowy, mąkę oraz żółtka dokładnie ze sobą mieszamy i gotujemy budyń. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy przestudzony budyń oraz kawę cappuccino, ucieramy na gładką masę. Przełożenie: biszkopt kakaowy-masa-ciasto-masa-biszkopt kakaowy-polewa przygotowana wg sprawdzonego przepisu. Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz