środa, 27 lipca 2011

Pierogi ruskie

Składniki:
-1 kg mąki
-2 jajka
-1,5 szklanki wody
-1 płaska łyżeczka soli
-80 dag ziemniaków
-40 dag sera białego
-2 szt cebuli
-pieprz do smaku
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę pszenną dokładnie przesiewamy najlepiej na stolnicę, dodajemy jajka, sól oraz wodę. Następnie zagniatamy ciasto, bardzo dobrze wyrabiamy, ciasto ma być wolne.
Nadzienie: ziemniaki gotujemy, ugniatamy i dodajemy do nich ser, ale nie mielony, najlepiej pokruszony ręcznie. Cebulę smażymy na złoty kolor, dodajemy do masy ziemniaczano-serowej. Doprawiamy całość pieprzem oraz solą, dokładnie mieszamy.
Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką krążki, nakładamy nadzienie, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi pierogów. Pierogi wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch, odkrywamy je i gotujemy 3-4 minuty na wolnym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz