wtorek, 23 sierpnia 2011

Sos słodko-kwaśny z cukinii

Idealny sos do spaghetii oraz dań z makaronem i ryżem.
Składniki:
-3 kg cukinii
-1 kg czerwonej papryki
-1 kg cebuli
-1,5 szklanki octu
-1 kg cukru
-4 małe (80 g) słoiczki koncentratu
-1 łyżka słodkiej papryki
-1 łyżka ostrej papryki
-1 łyżka curry
-2 łyżki przyprawy do spaghetti
-1 łyżka bazylii
-sól
-pieprz
Wykonanie: 
Paprykę i cukinię myjemy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Następnie cukinię (nie obieramy) oraz paprykę kroimy w dużą kostkę. Całość przekładamy do dużej miski, posypujemy 1,5 łyżki soli i odstawiamy na noc. Następnego dnia odcedzamy z warzyw powstały sok. Warzywa przekładamy do dużego garnka. W osobnym garnku gotujemy zalewę z octu i cukru, wlewamy do warzyw i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat oraz pozostałe przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 15 minut na małym ogniu. Gorący sos nakładamy do słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz