wtorek, 5 czerwca 2012

Kurczak w cieście naleśnikowym

Bardzo dobry i prosty w przygotowaniu kurczak:)

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 jajko                                                                                      
  • odrobina papryki czerwonej w proszku
  • sól
  • pieprz
  • 1 woreczek ryżu

  • Wykonanie: Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie kroimy na nieduże kawałki. Pokrojone mięso oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mąkę łaczymy z mlekiem, jakiem oraz papryką, dokładnie miksujemy na gładką masę. Można doprawić solą do smaku. Następnie na patelni rozgrzewamy olej. Kawałki mięsa zanurzamy w cieście naleśnikowym i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Ryż gotujmy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Usmażone kawałki kurczaka podajemy z ryżem i surówką.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz