środa, 27 lipca 2011

Tort śmietanowo-jogurtowy

Tort ten upiekłam na urodziny Taty. Wszystkim bardzo smakował. Był lekki i smaczny.
Składniki:
Biszkopt:
-6 jajka
-3/4 szklanki cukru
-3/4 szklanki mąki
-1,5  łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
-1 l śmietany kremówki
-2 tabliczki białej czekolady
-1 puszka brzoskwiń
-2 opakowania śnieżki
-posypka czekoladowa do dekoracji
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy  cukier i dalej chwilę ubijamy. Następnie do piany z białek dodajemy po jednym żółtku (ciągle miksując), mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temp. 180*C.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części. Nasączamy sokiem z brzoskwiń wymieszanym z odrobiną wody.
Masa: śmietankę podgrzewamy z białą czekoladą do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie schładzamy w lodówce przez pół godziny, po czym miksujemy wraz ze śnieżką.
Następnie przekrojone placki biszkoptowe smarujemy kremem i układamy pokrojone w plastry brzoskwinie. Wierzch i boki tortu również smarujemy kremem, boki tortu posypujemy posypką czekoladową. Wierzch i boki dodatkowo ozdabiamy rozetkami z kremu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz