sobota, 25 czerwca 2011

Ciasto Bounty

Składniki
Biszkopt ciemny:
-5 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
-200 g wiórek kokosowych
-3 szklanki mleka
-2 opakowania budyniu śmietankowego
-1/2 szklanka cukru
-1 kostka masła ekstra
-2 łyżki kakao
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno razem z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle mieszając. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 30 minut w temp. 180*C.
Masa: 2,5 szklanki mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy paczkę wiórek kokosowych i gotujemy na małym ogniu 25 minut. Pod koniec gotowania dodajemy masło.
Następnie budynie rozpuszczamy w pół szklanki mleka i dodajemy do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Na upieczony i wystudzony biszkopt wykładamy równo przestudzoną masę kokosową. Polewamy polewą czekoladową przygotowaną wg sprawdzonego przepisu. Dekorujemy wg gustu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz