środa, 20 lipca 2011

Karpatka z galaretką

Składniki:
Ciasto:
-1/2 szklanki wody
-3/4 szklanki mąki
-4 jajka
-60 g margaryny
-szczypta soli
Krem:
-25 dag margaryny
-25 dag cukru pudru
-1 szklanka mleka
-1 budyń waniliowy
-2 opakowania galaretki truskawkowej
 Wykonanie:
Ciasto: wodę z margaryną doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy mąkę oraz szczyptę soli, roztrzepujemy trzepaczką. Kolejno wbijamy jajka i dalej ubijamy mikserem. Ciasto rozkładamy na dwie blaszki i pieczemy 20-30 minut ( w zależności od piekarnika).
Krem: Z mleka i budyniu gotujemy budyń. Następnie margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy porcjami przestudzony budyń. Miksujemy do momentu, aż masa będzie gładka.
Galaretki rozpuszczamy w pół litra wody, odstawiamy w chłodne miejsce, aby zaczęły tężeć.
Następnie na spodni placek wykładamy tężejące galaretki, odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie na galaretki wykładamy krem budyniowy, przykrywamy pozostałym plackiem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

1 komentarz: