niedziela, 10 lipca 2011

Rosół domowy

Składniki:
-1/2 kg porcji rosołowej z kury
-2 udka kurze
-2 marchewki
-1 pietruszka
-2 liście laurowe
-ziele angielskie
-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
-1 kostka drobiowa
-sól
-pieprz
-250 g makaronu nitki
-1 łyżka przyprawy np. Kucharek
Wykonanie:
 Mięso zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, usuwamy szumowiny. Następnie dodajemy przyprawy, kostkę drobiową, pietruszkę, startą marchewkę, solimy oraz pieprzymy do smaku. Zagotowujemy. Następnie zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. Na koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Rosół podajemy z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz