środa, 27 lipca 2011

Tort Boisko

Składniki:
Biszkopt jasny:
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao
Masa:
-30 dag nutelli
-5 dag gorzkiej czekolady
-30 dag śmietany 36%
Dodatkowo:
-200 g dżemu porzeczkowego
-200 g wiórek kokosowych zielonych
-pisaki cukrowe
Wykonanie:
Biszkopt jasny: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy. Ciasto wylewamy do prostokątnej blaszki, pieczemy 30 minut w temp. 170-180*C. Po upieczeniu przekrawamy na pół.
Biszkopt ciemny: ciasto przyrządzamy taj, jak na biszkopt jasny, na końcu dodajemy kakao. Pieczemy również 30 minut w temp. 170-180*C. Po upieczeniu także biszkopt kroimy na pół.
Śmietankę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej gorzką czekoladę oraz nutellę. Następnie odstawiamy masę czekoladową do lodówki na godzinę lub dwie.
Przełożenie tortu: biszkopt ciemny smarujemy masą czekoladową, przykrywamy biszkoptem jasnym. Na biszkopt jasny kładziemy cienką warstwę dżemu, przykrywamy biszkoptem ciemnym. Na biszkopt ciemny wykładamy resztę masy czekoladowej, przykrywamy ostatnim, jasnym biszkoptem.
Wierzch tortu posypujemy wiórkami kokosowymi zielonymi i dekorujemy, tworząc boisko.
Ja kupiłam jeszcze figurki w kształcie piłkarzyków i nimi udekorowałam tort.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz