wtorek, 23 sierpnia 2011

Fasolka szparagowa na zimę

Składniki:
-1 kg fasolki szparagowej żółtej
-2 kg dojrzałych pomidorów
-szczypta soli
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-1 łyżeczka ostrej papryki
-pieprz
Wykonanie:
Fasolkę szparagową dokładnie myjemy, usuwamy końce, jak jest długa, to kroimy na mniejsze kawałki. Następnie oczyszczoną fasolkę wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości. Pomidory myjemy, usuwamy skórkę, kroimy na mniejsze kawałki i rozgotowujemy w niewielkiej ilości wody. Następnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i po rozgotowaniu miksujemy blenderem. Odcedzoną fasolkę nakładamy do słoików, zalewamy gorącym sosem pomidorowy i pasteryzujemy 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz