poniedziałek, 26 marca 2012

Babka cytrynowa z serkiem homogenizowanym

Pyszna, pulchna babka w sam raz na święta.

Składniki:
-1 szklanka mąki
-1 szklanka cukru
-150 g margaryny
-3 jajka
-1 kisiel cytrynowy
-1 cukier waniliowy
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 opakowania serka homogenizowanego
-sok wyciśnięty z jednej cytryny

Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po kawałku miękką margarynę, miksujemy, aby nie było grudek. Gdy masa będzie gładka, dodajemy powoli (cały czas miksując) mąkę, kisiel oraz proszek do pieczenia. Chwilę miksujemy. Następnie dodajemy serek homogenizowany, sok z cytryny oraz cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do silikonowej formy i pieczemy około 50 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. mmm wygląda wspaniale, a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń