wtorek, 5 czerwca 2012

Ciasto z nutellą i bitą śmietaną

Cos dla miłośników czekolady i pysznej, bitej śmietany.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 200 g nutelli                                                                  
  • 1/2 kg suszonych śliwek
  • 1 kostka masła
  • Masa śmietanowa:
  • 1/2 l śmietany 36%
  • 1 galaretką truskawkowa
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady


  • Wykonanie: Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Następnie żółtka ucieramy na puch wraz z cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, mieszamy. Na sam koniec ubijamy pianę z białek i wmieszujemy do ciasta przy pomocy łyżki. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy 30-35 minut. Krem: śliwki suszone kroimy na mniejsze kawałki. Miękkie masło ucieramy na puch, następnie porcjami dodajemy nutellę. Gdy krem już będzie gładki, dodajemy pokrojone śliwki. Masa śmietanowa: galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Schłodzoną masę śmietanową ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy rozpuszczoną wcześniej w niewielkiej ilości wody żelatynę oraz tężejącą galaretkę, dokładnie mieszamy. Przełożenie ciasta: na biszkopt wykładamy krem czekoladowy ze śliwkami, na krem wykładamy masę śmietanową. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą gorzką. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby masy dobrze stężały.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz