sobota, 15 września 2012

Ciasto piernikowo-budyniowe

Pyszne i ładnie wyglądające ciasto z pierniczkami.

Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao                                                        
Masa budyniowa:
3 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 l mleka
1 kostka masła roślinnego
Ponadto:
dzem wisniowy
70 dag pierniczków nadziewanych

Wykonanie:
Biszkopt: żóltka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz porcjami żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy na dwie części. Masa: 1 szkl mleka odlewamy i rozpuszczamy w nim budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy wraz z masłem, na gotujące się mleko wlewamy rozmącone budynie, chwilę gotujemy na małym ogniu aż masa budyniowa zgęstnieje. Przełożenie ciasta: spodni blat biszkoptu umieszczamy ponownie w blaszce, w której się piekł i smarujemy dżemem wiśniowym. Na warstwę dżemu układamy ciasto pierniczki. Całość zalewamy gorącą masą budyniową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wierzch ciasta polewamy polewą przygotowaną wg sprawdzonego przepisu i dowolnie dekorujemy. Ciasto odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce, a najlepiej na całą noc.

1 komentarz: