środa, 6 marca 2013

Sernik z masą budyniową

Pyszny, rozpływający się w ustach serniczek.



SKŁADNIKI:

Ciasto:
 2 szklanki mąki
 1/2 kostki margaryny Palma z Murzynkiem
 1/2 szkl cukru
 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
 1 jajko
 2 żółtka
 Masa budyniowa:
 3 opakowania budyniu czekoladowego z cukrem          
 1 l mleka
 Masa serowa:
 1 kg sera twarogowego
 1 szklanka cukru
 1/2 kostki margaryny Palma z Murzynkiem
 2 op budyniu śmietankowego
 3 jajka


WYKONANIE:
Przygotować ciasto. Podane składniki ciasta połączyć ze sobą i zagnieść gładkie ciasto. Chwilę schłodzić w lodówce, a następnie rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy. Masa budyniowa: na mleku ugotować budynie czekoladowe, jeszcze gorące wylać na ciasto w blaszce. Masa serowa: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Miękką margarynę utrzeć wraz cukrem na puch. Następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz ser, cały czas miksując. Wsypujemy budyń oraz dodajemy pianę z białek, całość dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wylewamy na przestudzoną masę budyniową. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Można użyć też polewy czekoladowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz