środa, 1 kwietnia 2015

Chleb pszenny z ziarnami

Wracam do Was z przepisem na pyszny, domowy chlebek z dużą ilością ziaren. Polecam, ponieważ taki chlebek smakuje wyśmienicie i po kilku dniach jest nadal świeży i pyszny.

Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 1 op drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 l letniej, przegotowanej wody                                            
- 1 stołowa łyżka soli
- 1 szklanka otrąb owsianych
- 1 szklanka otrąb pszennych
- 1 szklanka słonecznika
- 1 szklanka siemienia lnianego
Wykonanie:
Drożdże kruszymy do większego naczynia, zasypujemy łyżeczką cukru, odstawiamy na kilka minut. Następnie dolewamy 1 l wody, mieszamy i ponownie odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Na sam koniec do wody dodajemy sól. Mąkę wsypujemy do miski, następnie dodajemy pozostałe składniki suche tj. ziarna, otręby i siemię lniane. Następnie wodę z drożdżami wlewamy do mąki i mieszamy co 5 minut 3-4 razy. Gotowe ciasto przekładamy do dwóch blach keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Celsjusza. Chleb pieczemy godzinę, po tym czasie chleb wyjmujemy z blaszek i wkładamy na kratkę w piekarniku na około 10 minut. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz