niedziela, 19 czerwca 2011

Pulpety w sosie śmietanowym

  •  mięso mielone wieprzowo-wołowe 1 kg
  • cebula 1 szt
  • jajka 2 szt
  • bułka tarta
  • wywar jarzynowy 3-4 łyżki
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • pęczek koperku
  • 2 szklanki śmietanki 18%
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto. Mięso mielone łączymy z cebulą. Jajka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy kilka łyżek wywaru jarzynowego, sól, pieprz, przyprawę do mięsa mielonego, wsypujemy garść bułki tartej, dokładnie całość wyrabiamy. Jeśli masa mięsna jest zbyt twarda i gęsta, trzeba dodać jeszcze trochę wywaru jarzynowego, a gdy za luźna-bułki tartej. Z masy mięsnej formujemy kulki, obtaczamy w bułce, układamy na talerzu. Do dużego garnka wlewamy wywar jarzynowy. Gdy się zagotuje, wrzucamy ostrożnie pulpety. Mieszamy delikatnie, aby nie przywarły do dna. Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Zalewamy śmietaną i gotujemy na małym ogniu kolejne 10 minut. Następnie wrzucamy posiekany koperek i podgrzewamy 5 minut, aby sos zgęstniał.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz