niedziela, 19 czerwca 2011

Ciasto śmietanowo-czekoladowe

Przepis na to pyszne ciasto pochodzi z miesięcznika "Babeczka" nr 04/224/2011. Ciasto nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki
Ciasto:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
  • 500ml śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru pudru 
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki żelatyny
Masa krówkowa:
  • 1 puszka masy krówkowej (kajmak)
  • 10 dag masła ekstra
Dodatkowo:
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
Wykonanie:
Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Nadal miksujemy na niższych obrotach, do momentu, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, delikatnie mieszamy łyżką, tak, aby składniki się ładnie połączyły. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180*C około 40 minut.  Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekrawamy wzdłuż na pół.
Masa śmietanowa: czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy rozpuszczoną gorzką czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką, aby składniki się połączyły.
Masa krówkowa: masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy po łyżce masy krówkowej z puszki i miksujemy do momentu, aż powstanie gładki krem.
Przełożenie ciasta: spód ciasta smarujemy połową masy krówkowej, wykładamy połowę masy śmietanowej. Przykrywamy drugą częścią ciasta, smarujemy resztą masy krówkowej oraz śmietanowej. Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce białą czekoladą. Schładzamy w lodówce.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz