środa, 27 lipca 2011

Ciasto z masą budyniową

Składniki:
Ciasto:
-4 szklanki mąki
-2 żółtka
-1 kostka margaryny
-3 łyżki śmietany
-5 łyżek cukru pudru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
-1 kg jabłek
-2 op budyniu śmietankowego
-750 ml mleka
Wykonanie:
Ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Następnie jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę.
W międzyczasie gotujemy budynie na mleku, słodzimy odrobinę do smaku.
Jabłka obieramy, kroimy w cząstki.
Na ciasto w blaszce wylewamy połowę masy budyniowej, wykładamy pokrojone jabłka, wylewamy resztę masy.
Wierzch wylepiamy pozostałym ciastem.
Pieczemy w temp. 170*C 40-45 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz