środa, 20 lipca 2011

Domowe bułeczki

Składniki:
-1 kg mąki
-8 dag drożdży
-1 łyżka cukru
-szczypta soli
-2 szklanki wody letniej
-7 łyżek oliwy
Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy do ciepłej wody, dodajemy cukier. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby powstał rozczyn. Następnie mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozczyn, sól oraz olej, wyrabiamy na gładkie ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, formujemy z ciasta niewielkie kulki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy na kilkanaście minut, aby bułeczki wyrosły. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz