niedziela, 10 lipca 2011

Domowe jagodzianki

Sezon na jagody w pełni, więc wybrałam się do lasu, nazbierałam jagód i zrobiłam pyszne, domowe jagodzianki.
Składniki:
-1 kg mąki
-1/2 l mleka
-10 dag drożdży
-1/2 szklanki cukru
-4 jajka
-4 łyżki rozpuszczonej margaryny KASIA
-szczypta soli
-60 dag jagód
Wykonanie:
Z drożdży, odrobiny mleka i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie jajka ucieramy z resztą cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, resztę ciepłego (nie gorącego!) mleka, szczyptę soli oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę Kasię.
Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jagody przebieramy, płuczemy pod bieżącą wodą, dokładnie osączamy na sicie. Do jagód dodajemy odrobinę cukru (w zależności, kto jak lubi), mieszamy. Następnie, gdy ciasto wyrośnie, formujemy małe bułeczki, spłaszczamy. Na środek każdej z nich nakładamy porcję jagód wymieszanych z cukrem, dokładnie zlepiamy. Bułeczki odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Następnie bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 190*C na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz